Conferința intitulată Yoga și pacea mondială, organizată de SSMWPC, un ONG filantropic cu statut special consultativ la ECOSOC, a marcat cea de-a 15-a aniversare Mahasamadhi (eliberării finale) a lui Paramhans Swami Madhavananda (Holy Guruji). HH Vishwaguru Paramhans Swami Maheshwarnanada, care este de asemenea fondatorul Yoga in Daily Life ( Yoga în viața cotidiană), unui sistem cuprinzător care beneficiază de peste două milioane de practicieni yoga la nivel global, a numit SSMWPC după Maestrul său, intrucât întreaga viață a lui Holy Guruji a fost un simbol al dragostei și al  păcii universale - noțiunea care a instigat înființarea Națiunilor Unite.


Peste 80 de oameni de știință din toate sferele - lideri religioși și politici, șefi de instituții academice, artiști, membri ai societății civile, precum și ai comunității YIDL - au contribuit la succesul evenimentului sub forma unei broșuri, care a fost publicată în mod tradițional.
Evenimentul a fost organizat în sala de conferințe A, la sediul ONU din New York, o sală care a găzduit oficiali ONU, diplomați, lideri de învățământ superior și reprezentanți ai ONG-urilor, în special celor a căror activitate este legată de yoga, pace mondială și de Organizația Națiunilor Unite.
La fel ca și HH Vishwaguruji, între principalii invitați ai panoului au fost: ES domnul Kaha Imnadze, ambasadorul și reprezentantul permanent al Georgiei la ONU; Domnul Ramu Damodaran, șeful Inițiativei Academice de Impact a Națiunilor Unite; Dna Denise Scotto, președinta Comitetului IDY la ONU; Dr. Uma Mysorekar, Președinte al Societății Templei Hindu din America de Nord; Prof. Dr. Péter Földesi, Rectorul Universității Széchenyi István, Györ, Ungaria; Swapnil Kothari, fondatorul grupului de instituții Indira, India; Dr. Jana Long, director al Alianței Profesorilor negrii de Yoga, SUA; și Denis Licul (Kripadevi), secretarul SSMWPC și șeful YIDL New York.