Prima zi este când focul Holi este aprins după apusul soarelui la Right Holika Dahan Muhurat în seara Phalguna Purnima. Această zi este cunoscută și sub numele de Chhoti Holi și Holika Dahan, care este legată de povestea lui Prahlada. 

În Shiva și Vayu Purana se spune că regele Hiranyakashipu a fost binecuvântat cu o binecuvântare - nu putea fi ucis nici de o ființă umană, nici de un animal, nici în interior, nici în aer liber, nici ziua, nici noaptea, nici prin astra nici prin orice shastra (arme), și nici pe uscat, nici în apă sau în aer.

Hiranyakashipu a devenit arogant, a crezut că este Dumnezeu și a cerut ca toată lumea să se închine numai lui. Potrivit Skanda Purana, Hiranyakashipu a condus universul timp de 107,28 milioane de ani.

Fiul lui Hiranyakashipu, Prahlada, însă, nu a fost de acord. El a fost și a rămas devotat lui Vishnu. Acest lucru l-a înfuriat pe Hiranyakashipu. L-a supus pe Prahlada la pedepse crunte, niciuna dintre acestea nu l-a afectat pe băiat sau hotărârea lui de a face ceea ce credea că este corect. În cele din urmă, Holika, mătușa rea a lui Prahlada, l-a păcălit să stea pe un rug cu ea. Holika purta o mantie care a făcut-o imună la răni provocate de foc, în timp ce Prahlada nu era. Dar Prahlada a scandat numele lui Vishnu și în bătălia binelui împotriva răului, Holika a fost arsă, iar lui Prahlada nu i s-a întâmplat nimic. Astfel, cu o zi înainte de Holi, Holika Dahan este sărbătorită pentru a marca victoria binelui asupra răului.

❤️🧡💛A doua zi este cunoscută sub numele de Rangwali Holi sau Dhulandi, când oamenii se joacă cu pulbere colorată și apă colorată, care este asociată cu dragostea divină dintre Domnul Krishna și Radha. 💚💙💜

Conform mitologiei hinduse, Domnul Krishna avea un ten închis la culoare, iar Radha avea pielea foarte deschisă. Krishna obișnuia să fie îngrijorat dacă Radha l-ar accepta din cauza culorii opuse a pielii și s-a plâns mamei lui, Yashoda. Într-o zi, Yashoda i-a sugerat în mod jucăuș lui Krishna să unge fața Radhei cu culoare pentru a elimina toate diferențele. Krishna a urmat sfatul mamei sale și a uns fața Radhei cu Gulal. Și așa au început oamenii să sărbătorească Holi cu culori, pentru a sărbători dragostea și prietenia.