ÎNTÂLNIRI CU MAHASHAKTI 

 (capitol din cartea Lila Amrit, viața divină a lui Sri Mahaprabhuji, scrisă de Sri Swami Madhavanandaji)

Era ora patru după-amiaza și, ca de obicei, Mahaprabhuji ținea satsang când dintr-o dată a pășit în fața lui o femeie foarte bătrână despre care credeam că are cel puțin o sută de ani. Era îmbrăcată ca un bărbat și purta o brățară de gleznă din argint.

 

Spre surprinderea tuturor, ea i-a adus omagiu lui Mahaprabhuji în maniera tradițională, înconjurându-l de șapte ori, apoi îngenunchind pe pământ și înclinându-se cu evlavie în fața lui de douăzeci și una de ori. Niciunul dintre noi nu o mai văzuse vreodată. Toți se întrebau cine putea fi ea. Din punct de vedere fizic, părea slabă și fragilă, dar evident că poseda multă vigoare mentală, deoarece era cu siguranță strălucitoare.

 

Ea a vorbit cu Mahaprabhuji într-un dialect străin și am putut înțelege doar fragmente din conversația lor, dar Mahaprabhuji a cunoscut-o evident pentru că a salutat-o călduros.

 

"Fii bine-venită, Mataji (mamă)! După atât de mult timp, în sfârșit ți-ai găsit drumul aici."

 

„Numai harul tău m-a condus aici”, a răspuns ea.

 

După aceea, nu am mai putut să disting mai mult și așa că l-am întrebat pe Mahaprabhuji dacă pot să mă duc să adun lemne pentru foc.

 

În timp ce m-am ridicat, bătrâna mi-a arătat că vrea să vină cu mine.

 

"Mamă, mă tem că nu vei putea ține pasul cu mine. Trebuie să mă grăbesc să mă întorc la timp pentru rugăciune."

 

„Vom vedea”, a spus ea, și pur și simplu și m-a urmat afară din așram.

 

Ce surprins am fost! Contrar credinței mele, eu am fost cel care nu am putut ține pasul cu ea și am rămas curând în urmă! Nici măcar alergând n-am putut s-o prind. Părea să știe exact unde vreau să merg pentru că s-a îndreptat în acea direcție și s-a oprit să mă aștepte exact în locul pe care îl aveam în minte.

 

Cu sufletul la gură, am ajuns în cele din urmă la locul în care stătea ea zâmbindu-mi.

 

— Vezi tu, în ciuda tinereții tale, nu ai putut să ții pasul cu mine.

 

Inutil să spun că am fost uluit de puterea ei fizică și acum, mai mult ca niciodată, eram dornic să știu cine era ea. Am strâns lemnele de foc și ne-am întors la așram.

 

În acea seară, după satsang și rugăciune, Mataji a intrat în curte și și-a întins pătura lângă fântână. Acolo s-a așezat și s-a cufundat într-o meditație profundă. Toată noaptea a stat nemișcată în postură meditativă și din când în când o auzeam cântând OM și numele lui Mahaprabhuji. În această noapte, îl serveam pe Mahaprabhuji și am profitat de ocazie pentru a-l întreba despre oaspetele nostru misterios.

 

"Ea este Mahashakti Mateshwari, eterna Shakti Divină și Mamă. Dacă dorește, poate deplasa munți întregi cu degetul ei mic."

 

La ora patru dimineața, Mahaprabhuji mi-a dat instrucțiuni să întind o pătură roșie lângă patul lui și să aprind lămpi cu ulei și bețișoare de tămâie.

 

„În câteva minute va apare Mama Divină în această cameră”.

 

Tocmai când am vrut să întreb dacă ar trebui să deschid ușa, toată camera s-a umplut de lumină roșie și în această lumină a apărut Mama Divină în forma radiantă a Zeiței Tripura Sundari, zeița tinereții și frumuseții eterne. Se înclină în fața lui Mahaprabhuji, apoi se așeză lângă patul lui.

 

„Fii bine-venită, Mamă Divină”, a salutat-o Mahaprabhuji. „Tu ești omniprezenta, eterna shakti divină. Întregul cosmos este creația ta. Reprezinți cele trei guna și cele cinci elemente, forța kundalini și chakrele. Îl poți doborî pe cel mai excelent, când prin maya ta, mândria și ego-ul s-au trezit în el. Prin tine un rege poate deveni cerșetor și cerșetorul un rege. Ești venerată prin nenumărate denumiri - Gayatri, Sarasvati, Sati, Sita, Radha, Lakshmi, Brahmani, Amba, Ashapura, Nava Durga, Chamunda, Kali, Minakshi, Dakini, Shakini, Vishwa Mohini, Bhuvaneshvari, Bageshvari și multe altele. Animalul pe care îl călărești este puternicul tigru. Lila ta este infinită și insondabilă, de nedescris și fără limite. Nimeni nu te poate înțelege în abundența ta. O, Mateshwari, Mamă Divină, spune-mi, ce pot să fac pentru tine?”

 

Mateshwari a zâmbit, și-a plecat capul și i-a vorbit lui Mahaprabhuji:

 

„Tu ești Vishwa Deep, Domnul tuturor lumilor. Prin tine, în toate cele trei timpuri – trecut, prezent și viitor – Lumina Înțelepciunii este transmisă oamenilor. Numai tu trăiești în inimile tuturor ființelor. Fără Lumina ta Divină, ignoranța nu poate fi învinsă și așa cum ai spus într-un singur bhajan:

 

Chiar dacă un obiect poate sta direct în fața mea,

Rămâne invizibil atâta timp cât nu există lumină care să cadă asupra lui.

În același mod, realizarea Adevărului este imposibilă

Fără iluminarea lui Satguru.

 

— Ai dreptate, continuă ea. „Tot ceea ce Maya este capabilă să ofere, le pot oferi oamenilor ca dar: riddhis, siddhis, bogăție și putere. Pot să creez și să distrug, dar, Doamne, maya doar leagă și aceasta este legea imuabilă pe care o respect. Nu pot să dau eliberare devotaților mei. Numai prin harul Satguru-ului ei pot obține eliberarea, fericirea nealterabilă, fericirea și pacea veșnică.

 

Brahma, Vishnu, Shiva, Rama, Krishna și alte încarnări divine, toți zeii și zeițele venerabile, ar trebui să fie adorați din acest motiv, deoarece ei îl slujesc pe Satguru și meditează la el tot timpul.

 

Maharani Mira, întruparea lui Radha, a cântat într-un bhajan:

 

Pentru totdeauna gândurile mele rămân la Guru meu,

Nimic din lume nu mă poate ademeni,

este doar o iluzie, un vis,

Pentru mine oceanul lumii s-a uscat, fără efort îl

pot traversa,

Mira spune: Prin harul Gurului meu sunt Eliberată

De orice rău, de moarte și naștere.

 

Într-un alt bhajan, Mira a spus:

 

Guru meu mi-a dăruit

Cea mai de preț bijuterie: Numele lui Dumnezeu,

Valoarea ei este neprețuită și crește în fiecare zi.

 

O, Doamne al milei! Urmând porunca lui Paramatma eu dau siddhi și binecuvântări bogate sfinților, rișilor, yoghinilor și altor mari întrupări, în funcție de intensitatea închinării și practicii lor. Cu toate acestea, nu îi ascult, ci ascult voința Supremului. Așa cum lumina torței nu poate concura cu strălucirea Soarelui, sfinții, mahatma, riși și muni nu se pot compara cu Vishwa Deep.

 

Tu ești Brahman, etern, inalterabil, indestructibil. Tu ești originea și scopul tuturor ființelor vii. Fără harul Guru, nu poți realiza. Prin puterea maya, te manifestezi. Jocul infinit al universului este opera mea. Dar tu singur ești Viața și Conștiința din ea. Nu exist fără tine - Brahman și Maya sunt Una. Doar câțiva sunt capabili să înțeleagă acest secret.

 

Așa cum pasărea poate zbura doar cu două aripi, la fel doar un adevărat devotat poate obține pacea și eliberarea dacă îi venerează pe Mahamaya și Gurudeva, Sinele Suprem.

 

În epoca kali yuga, ființele vii suferă de întristare și durere deoarece sunt victime ale iluziilor și greșelilor lor. Nedreptatea, minciunile și frauda stăpânesc lumea. Pentru a-ți salva devotații și a-i elibera pe cei care și-au pierdut drumul, ai apărut din nou pe acest pământ. Te implor, fii milostiv cu toți cei care se închină și caută adăpost în tine cu inima curată. Prin harul tău, dă-le o viață fericită. Avertizează-i de rău și de suferințe, până când în cele din urmă vor ajunge la eliberarea în Unitatea cu tine.”

 

Această conversație a durat aproximativ o oră și am fost prezenți doar Mahaprabhuji, Mateshwari și eu. De îndată ce ceilalți discipoli au intrat să-l întâmpine pe Mahaprabhuji, Mama Divină, Mataji, a luat din nou înfățișarea unei bătrâne.

 

Înainte ca Mahaprabhuji să-și înceapă satsang-ul, ea s-a întors către toți cei care s-au adunat.

 

„Voi ignoranților!” ea a vorbit. „În fața voastră, îl vedeți pe Dumnezeu însuși și totuși sunteți incapabili să-l recunoașteți. Veniți aici doar pentru a vă satisface dorințele lumești”.

 

Apoi s-a înclinat în fața lui Mahaprabhuji și a plecat. După ce a mers câțiva metri, ea a dispărut ca flacăra unei lumânări, pur și simplu s-a stins.

 

 

[1]Tigrul este un simbol pentru mintea umană.