Cu ocazia evenimentului de Mahashivaratri, căutătorii spirituali s-au întâlnit cu Sanctitatea Sa Vishwaguruji Maheshwarananda în VEP, Ungaria, în timpul unui week-end la un seminar de yoga. Iarna neobișnuit de rece a început să se schimbe în vremea însorită de primăvară, încălzind starea de spirit a participanților.

Sanctitatea Sa Vishwaguruji a explicat sensul și semnificația lui Shiva și a încurajat pe toți să dezvolte o dorință adevărată pentru viața divină:
Shiva este cel mai mare, nu există nimeni mai presus de el. El echilibrează și controlează totul. Chiar și devic și asuric shaktis (puterile divine și întunecate) se află sub conducerea lui. Shiva ne oferă posibilitatea să scăpăm de dualismul și cruzimea, care sunt în creștere zi de zi.

Există două tipuri de viraha - dorințe / năzuințe - una este pentru lucrurile temporare ale lumii, cum ar fi mașini sau case; iar cealaltă dorință este dorul de Brahma Loka. Bhajanul lui Sri Holy Guruji exprimă PREMA KA PYALA HARI KAB MERA BHARASE - Oh, Doamne, când vei umple vasul dragostei mele?

Faceți o Sankalpa să nu mai obțineți mai multe pete pe conștiință și să încercați să găsiți adăpostul lui Gurudev. Agni Gyan și Guru Kripa îți dă posibilitatea de a curăța toate petele și păcatele. Yoga Agni karma dagdani - focul yoga va arde karmele. Pe lângă practicarea asanelor, pranayamei și meditației, aveți nevoie de tapasya, vairagya, tyaga (penitență, detașare, renunțare).

Vishwaguruji a declarat că suntem foarte norocoși că existăm într-un corp uman. Într-o astfel de stare de existență jiva (sufletul) poate lucra pentru dizolvarea karmelor din trecut. Ce instrumente sunt date pentru a purifica jiva și karme lui / ei? Sanga / societatea, alimentația, mișcarea și disciplina. Nu contează cât timp trăiești, dar întrebarea principală este dacă lucrezi cu tine, pentru a te dezvolta. Sanga este rădăcina care poate deveni satsanga sau kusanga - societate bună sau rea - care transformă acțiunile noastre într-un succes sau eșec.

Primul secretar al Ambasadei Indiei din Ungaria, dl Vijay Khanduja, a vorbit despre modul tradițional al educație din India,  învățământul exterior și interior se desfășoară împreună, și a spus "Gurudev Maheshwaranandaji oferă ambele sensuri ale educație și reprezintă India – prin el însuși și prin sistemul Yoga în viața cotidiană ".

În acest seminar a fost inclus Abhisek ( act de venerare a shivalinga  - simbolului Domnului Shiva), cântarea Bhajanurilor (cântece duhovnicești) și Darshan ( întâlnire cu Guru spiritual). Reprezentanți din diferite țări, printre care mulți sannyasis (călugări și călugărițe) l-au salutat pe Vishwaguruji și au sărbătorit Mahashivaratri.

Partea practică a week-endului a fost o regenerare pentru corp, minte și suflet. Yoga sadhana (practica asanelor și pranayamei) și meditația au fost conduse de Mahamandaleshwar Swami Vivekpuri.