Pravritti înseamnă a trăi în mijlocul îndatoririlor lumești și a intereselor, cu simțurile și acțiunile îndreptate în primul rând spre lumea exterioară.

Nivritti pe de altă parte, este calea de "întoarcere". Calea de întoarcere în interior spre contemplarea spirituală, și plasarea lui Dumnezeu în centrul existenței noastre, după îndeplinirea îndatoririlor noastre familiale și profesionale.

Atât timp cât trăim în Pravritti gândurile noastre se îndreaptă cu precădere spre lucruri lumești-plăcere, hobby-uri și griji cu privire la poziție, venituri și bunuri, gândurile noastre ocupă mai întăi școala și educația, apoi mai târziu profesia și familia.

În cele din urmă, când suntem în vârstă, ne îngrijorăm de sănătatea noastră și moștenirea noastră.

Pentru a elimina orice idei preconcepute, aș dori să clarific acest lucru. Este adecvat și necesar pentru noi să ne îndeplinim responsabilitățile și îndatoririle noastre către familie și societate, și nu reprezintă nici o problemă în a fi confortabil sau prosper. Dar cei cărora nu le pasă de nimic și sunt complet înfășurați în MAYA (iluzii lumești și amăgiri) și alergă în mod constant după acestea, se comportă irațional în convingerea că este absolut esențială "crearea" de ceva. Eforturile lor sunt persistent îndreptate spre exterior. O mașină după alta, aducerea și acumularea constantă a lucrurilor noi - acestea sunt semne clare că Sinele interior încă nu a primit suficient.

Facem o mare greșeală când ne gândim că obiectivul nostru suprem în viață este de a experimenta și de a ne bucura de lume. Ce înseamnă bucurie? O persoană înțeleaptă știe că dorințele sunt fără sfârșit. Ne este în mod constant foame și sete, chiar dacă tocmai am mâncat bine. Nu există plăceri lumești care ne pot satisface pentru totdeauna. Dorința în curând naște din nou. Numai ceva de lungă durată și neschimbător ne poate da adevărata satisfacție. Ceea ce se schimbă este ireal - numai Sinele etern și neschimbător este real. Dacă urmăm o cale, vom ajunge în mod inevitabil, acolo unde duce această cale. Atunci când întoarcem mintea noastră prea mult spre lumea exterioară ne pierdem contactul cu lumea noastră interioară și cu Dumnezeu. Prin urmare, singura cale de a ieși din MAYA este prin Nivritti.

Atunci când copiii au crescut ar trebui să le predăm toate bunurile noastre dobândite și să ne retragem treptat, de la munca activă.

Atunci când ne păstrăm mintea liberă de dorințele lumești și ne întoarcem spre Dumnezeu, "Nivritti" ar trebui să predomine, nu doar din exterior, ci, mai important, în interior. Nici bani, nici posesiuni nu ne fac bogați în interior, adevărata bogăție constă într-o inimă pașnică și mulțumire. Numai în Nivritti sufletul poate stinge definitiv setea după fericire și cunoaștere.

Într-o zi, fiecare om va atinge perfecțiunea, deși mulți poate au nevoie de mai multe cicluri de viață. Cele două moduri de viață, descrise aici sunt la fel ca cele două ramuri ale unui copac. Ramura Pravritti se apleacă spre lume, în timp ce ramura Nivritti duce în sus spre coștiința divină.

Dragostea și dorul pentru Sinele Suprem se dezvoltă odată ce conștiința a ajuns într-un stadiu adecvat. La fel precum pământul unui agricultor trebuie să fie pregătit înainte de semănat, conștiința are nevoie, de asemenea, de multă pregătire. Aceasta poate dura ani de zile, sau chiar mai multe vieți, înainte ca semințele spirituaității să crească. Pentru a recunoaște nivelul la care sunteți, și dacă veți sau nu veți atinge obiectivul în această viață, întrebați propria voastră inimă. Cărțile nu vă pot da un răspuns la acest lucru. În cel mai bun caz puteți evalua propriile calități. Oamenii spirituali preferă satsang, compania oamenilor care inspiră bunătatea și sinceritatea, în timp ce oamenii care sunt încărcați cu multe karme sunt mai atrași de MAYA. Foarte puțin din timpul lor, dacă există, este ocupat de problemele spirituale, cea mai mare parte a timpului fiind dedicată intereselor materiale și plăcerilor. Un alt simptom al imaturității spirituale este o minte-mereu neliniștită, schimbătoare - crearea rezoluțiilor noi și renunțarea la ele, atunci când se confruntă cu cel mai mic obstacol. Mult prea des se întâmplă că, după ce a practicat de ceva timp, un aspirant devine descurajat și apar îndoieli cu privire la rezultat. Calea spre adevăr este căptușită cu eșecuri și dezamăgiri, pe măsură ce recunoaștem inadecvarea multora dintre ideile noastre, trebuie să le înlăturâm una după alta. Puteți atinge succesul doar atunci când aveți decizie fermă, perseverență și o voință de nezdruncinat.

Într-o zi toate karmele vor fi șterse, de aceea, nu ar trebui să permitem ca nimic și nimeni să ne descurajeze. Continuați să vă străduiți cu răbdare și în mod constant, chiar dacă nu sunt îndeplinite așteptările inițiale. Numai cei care rămân pe această cale și continuă cu credință neclintită, răbdare și statornicie sunt capabili să realizeze obiectivul spiritual în această viață, cu îndrumarea și ajutorul Mestrului.

 

Nu așteptați până când este prea târziu. Într-o zi viața se termină, și cu ea, de asemenea, posibilitatea de a realiza ceva. Există o poveste revelatoare despre acest lucru: Un maharaja numit Jaswant Singh, care a trăit o dată în Jodhpur. El a fost un conducător învățat, înțelept și spiritual, precum și foarte avansat în yoga. În afară de datoriile guvernamentale a efectuat exerciții de yoga de zi cu zi și a fost punctual cu meditația. El a trăit o viață cu adevărat exemplară. Într-o zi, a decis să afle dacă cei mai apropiați colegi și confidenții lui sunt cu adevărat devotați lui. De multe ori este dificil să recunoaștem dacă cineva spune doar cuvinte frumoase, sau vorbește cu sinceritate din inimă. Așa că Jaswant Singh a conceput un test pentru a vedea cât de multă încredere poate avea în miniștrii și funcționarii săi. El a chemat cei mai apropiați miniștrii și ia întrebat dacă ar îndeplini o dorință pentru el. Miniștrii l-au asigurat că vor face orice pentru el, chiar dacă aceasta îi va costa viața. Maharaja a spus: '' Cererea mea este că, atunci când voi muri toate bijuteriile și pietrele prețioase pe care eu le port pe corpul meu acum să fie distribuite între cei săraci ". Unul dintre miniștrii a făcut un pas înainte și a implorat: "Nu vorbi de moartea ta, rege, să trăiești o mie de ani." Maharajahul a răspuns: "Vă rog să acceptați recunoștința mea pentru dorințele voastre bune. Dar nimeni nu trăiește pentru totdeauna, și nimeni nu cunoaște ziua și ora când el trebuie să spună la revedere." Miniștrii apoi au promis că vor efectua toate instrucțiunile maharajahului, iar în curând au uitat de întreaga afacere.

Două săptămâni mai târziu, Maharajahul a decis să efectueze testul. El avea capacitatea de a intra în starea de samadhi oricând la voință. În Samadhi superficial corpul pare a fi mort. Bătaia inimii și pulsul par să se fi oprit complet, iar respirația este aproape în totalitate suspendată. Dar simțurile sunt complet intacte și omul este capabil să audă și să vadă totul.

Și așa maharaja a simulat un atac de cord și a intrat în samadhi. Medicul care a fost chemat imediat, l-a pronunțat mort.

Miniștrii stăteau în jurul patului domnitorului, se presupune că decedat, umpluți cu consternare. În cele din urmă, au început să-i elimine inelele, colierele și brățările. Unul dintre ei a întrebat: "Ce ar trebui să facem cu bijuteriile acestea acum? Stăpânul nostru și-a dorit să le distribuim săracilor acestei țări".

Dar primul-ministru l-a contrazis vehement: "Asta nu se discută. Împărații în prostia lor cred că noi îndeplinim dorințele lor, dar noi, miniștrii, suntem adevărații stăpâni. În exterior, ne aplecăm și suntem de acord cu totul.. , dar ceea ce se întâmplă de fapt este determinat de noi ". Mai mulți miniștri au fost de acord cu el, dar alții au avut îndoieli și au spus: "Noi ar trebui să îndeplinim ultima dorință a regelui. Ar fi un păcat grav să nu facem acest lucru". Primul-ministru a râs de ei, și să-i liniștească, el a făcut următoarea propunere:.. "Știu cum putem împlini ultima dorință și să evităm orice dezavantaj pentru noi înșine. Vom produce imitații ieftine ale bijuteriilor. Putem împărți acestea și să îndeplinim astfel promisiunea noastră ".

Maharajahul a auzit destul. Sa întors din Samadhi, sa așezat în pat și a cântat cu voce tare OM. Miniștrii au înghețat de frică; cu toate acestea, premierul s-a orientat repede, a ridicat brațele și a strigat: "Dumnezeu să fie lăudat, Maestrul nostru iubit este viu". Maharaja pur și simplu a spus: "Oprește teatrul nedemn. Am auzit tot și știu exact cum urmezi ordinele mele și cum îndeplinești promisiunile. "

În aceeași zi, el a distribuit bijuteriile celor săraci cu propriile sale mâini iar proprietatea a împărțit-o între fermieri și ashramuri. Multe familii, precum și multe ashramuri, încă au proprietatea dată lor în acea zi.

Maharaja Jaswant Singh a lăsat un jurnal, care ne-a fost transmis. Ultima propoziție spune: "A tău este doar ceea ce ai realizat cu propriile mâini. Tot ceea ce ai cheltuit pe plăcere și desfătare se pierde. Numai ceea ce ai făcut pentru alții este într-adevăr proprietatea ta. După moartea ta nu mai poți produce. Prin urmare, fă imediat tot ceea ce intenționezi să faci."

Acest lucru are mai multe înțelesuri. În primul rând, arată cât de ușor oamenii permit
să fie duși de putere și averi; în al doilea rând, aceasta ne amintește să nu amânăm intențiile noastre bune, dar să le efectuăm imediat; în al treilea rând, ne învață să nu se bazăm pe alții, și să facem tot ce ne-am dori să realizăm.

Nu vă uitați înapoi; ceea ce a fost ieri a trecut. Lucrați cu hotârăre spre ceea ce doriți să atingeți, și continuați să practicați. Celor care au atins înțelepciunea este clar că Maya este un partener haotic, o zi aducând ceva plăcut și a doua zi ceva neplăcut. Acceptați ambele cu seninătate. În viața lumească perturbări externe și interne vor continua să apară. De aceea depuneți efort pentru a menține armonia interioară printr-o practică constantă și auto-disciplină. Se recomandă să dedicați cel puțin una sau două ore pe zi pentru practică spirituală și meditație. Locul pentru meditație ar trebui să rămână liber de Maya și Pravritti și să fie utilizat numai pentru practica Yoga. Pe de altă parte, nu ar trebui să exagerați "retragerea din lume". În nici un caz să nu neglijați îndatoririle familiei sau societății, iar dacă cineva are nevoie de ajutor este datoria noastră de a ajuta.

Deplasarea în interiorul Maya este ca un echilibrist care desfășoară arta sa în fața unui public. El dă plăcere publicului cu performanța sa, dar nu permite aplauzele sau râsetele lor să-i distragă atenția chiar și pentru o secundă. El acordă o atenție nedivizată și concentrare pașilor săi pe coardă.

 Sri Kabirdas (1398-1518, Lyric, poet, filosof si sfânt), a declarat într-una din poeziile sale: "Maya este o înșelătoare vicleană. Trateaz-o cu mare grijă, pentru că nu știi niciodată în ce formă și în ce mod ea caută să te tenteze."

Prin urmare, du-te cu atenție și cu grijă prin lume, la fel cum ai merge pe jos printr-o mină de cărbune în haine albe pure. Evită orice contact neașteptat altfel ai putea ajunge prea ușor cu pete negre pe haine.

Ca ființe umane, avem numeroase puteri și abilități în noi. Cei mai mulți oameni, cu toate acestea, nu sunt conștienți de ele și prin urmare, nu pot să le utilizeze în mod avantajos. Ei se comportă ca și cel care a aruncat neglijent departe un diamant valoros gândindu-se că era o bucată de sticlă fără valoare.

Întotdeauna să fiți conștienți de faptul că această viață umană este de neprețuit. Noi putem cumpăra aproape orice cu bani, dar nu și viața. Nici cu un miliard de dolari nu putem amâna moartea pentru o fracțiune de secundă, atunci când timpul vieții noastre pământești a expirat. Prin urmare, folosește fiecare minut al existenței tale și decide-te pentru calea spirituală.

Sanctitatea Sa Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Sri Swami Maheshwarananda Puri de Panchayati Maha Nirvani Akhara este ucenicul și succesorul lui Hindu Dharmsamrat Paramhans Sri Swami Madhavananda. Începând cu anul 1970, el trăiește și lucrează în Europa. Prin activitățile sale de lungă durată, în Occident, Swamiji a devenit familiarizat cu modul de viață și problemele oamenilor în lumea modernă. Swamiji poate fi contactat la: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Articol din Power Politics Noiembrie 2016