Nadis sunt canale de energie prin care curge PRANA - energia divină a vieții și c o n ș t i i n ț a. În corpul uman există o rețea subtilă și perfectă de 72,000 de Nadis care distribuie această forță vitală de-a lungul întregului corp. La nivel fizic nadisurile corespund sistemului nervos, dar influența lor se extinde dincolo de sistemul nervos, la planurile astrale și spirituale ale existenței noastre.

În cazul în care toate nadisurile funcționează corect, atunci suntem sănătoși și, în general, ne simțim fericiți. Dar, aproape fiecare dintre noi suferă de  probleme fizice sau psihice, ceea ce înseamnă că unele dintre nadisuri nu funcționează în mod corespunzător și trebuie să fie echilibrate.

Prana este energia conștientă, ceea ce înseamnă că nadisurile transmit, de asemenea, conștiința. Prin intermediul nadisurilor se pot vedea și auzi lucruri la o distanță mare și se poate trece la alte nivele ale conștiinței. Există numeroase informații de la oameni care au fost în moarte clinică și apoi au revenit din nou la viață. Ei au descris invariabil modul în care au călătorit de-a lungul unui tunel la capătul căruia radiază o lumină. Acest tunel este Nadis prin care viața scapă din corp.

Putem avea, de asemenea, astfel de "experiențe tunel", în vise și în călătorii astrale. Cu acestea noi nu suntem cu adevărat în afara corpului, dar într-o stare de conștiență alterată. Nadisurile fac posibil ca noi să călătorim mental de-a lungul întregului Univers și să-l descoperim. Cu ajutorul lor conștiința noastră este în stare să meargă oriunde ne-am dori, fără a fi nevoie să mutăm corpul.

Nadisurile care sunt de o importanță deosebită sunt:  Ida, Pingala și Sushumna.
Ida apare în partea stângă a corpului și reprezintă principiul lunar.
Pingala este pe partea dreaptă a corpului și simbolizează principiul soarelui.
Sushumna trece prin canalul central al măduvei spinării și reprezintă conștiinta.
La nivel fizic Sushumna are echivalentul în sistemul nervos simpatic, Ida în sistemul nervos parasimpatic, și Sushumna în sistemul nervos central.

Luna simbolizează mintea cu sentimentele sale schimbătoare, iar  Soarele reprezintă intelectul. La fel cum emoțiile și gândurile noastre se schimbă în mod constant, luna de asemenea,isi schimbă în mod constant forma sa. Intelectul este un principiu stabil și constant la fel ca Soarele. Numai atunci când armonia și echilibrul predomină între sistemul lunar și solar, suntem sănătoși și capabili de a ne dezvolta mental și spiritual.

Noi suntem capabili să activăm și să armonizăm Nadisurile prin sănătate. Când respirăm prin nara stânga în timpul Pranayamei activăm Ida Nadi. Ida Nadi răcorește, liniștește și reîmprospătează corpul și mintea ca lumina argintie a lunii. Cu toate acestea, Pingala Nadi, care este influențată de respirație, prin nara dreaptă, are un efect de încălzire și de activare, în același mod ca și soarele care încălzește pământul și stimulează creșterea vegetației.

Ida și Pingala încep în creier, la nivelul adecvat al glandei hipofize. Ida are un efect pe partea dreaptă a creierului, în timp ce Pingla influențează emisfera stângă. Partea stângă a creierului permite gândirea rațională, abstractă și logică. Partea dreaptă se referă la emoții, sentimente precum intuiție și creativitate.

Pentru a menține echilibrul Nadisurile se mișcă ca un șarpe dintr-o parte a corpului în alta. În punctele unde se intersectează acestea se întâlnesc, de asemenea, cu Nadisul central, Sushumna. În acele locuri în care puterea și strălucirea soarelui și a lunii  se întâlnesc, împreună cu efectul întăritor a Sushumnei, se formează centre de energie foarte puternice, numite CHAKRE.

Prima intersecție a nadisurilor în partea de sus a coloanei vertebrale formează Chakra gâtului (Vishuddhi Chakra) și ultima intersecție de la baza coloanei formează Centrului Rădăcinii (Muladhara Chakra). Aici Ida Nadi curge pe partea stângă a corpului și Pingala Nadi pe partea dreaptă, și tocmai aici stă ascunsă conștiința noastră în stare latentă, în ceea ce numim „Kundalini“, adică puterea șarpelui. Datorită modului în care nadisurile acționează ca o serpentină, seamănă cu mișcarea unui șarpe.

În mai multe locuri de-a lungul coloanei vertebrale Nadisurile formează un fel de nod (Granthi), fiecare dintre acestea constituind un punct-cheie în dezvoltarea noastră spirituală. Atunci când aceste noduri sunt „dezlegate“ energia situată în interiorul lor este activată iar puterile ascunse (SIDDHIS) ne sunt date ca puteri vindecătoare, văzul trecutului și al viitorului, văzul aurei, și alte abilități supranaturale.

În alți termeni Ida, Pingala și Sushumna sunt Ganga, Yamuna și Sarasvati. Acestea sunt numele a trei râuri, care sunt cele mai sfinte din India. Ganga și Yamuna curg pe suprafață, dar Sarasvati curge în subteran. Acesta se ridică la suprafață doar o singură dată la fiecare doisprezece ani. Acest eveniment se întâmplă doar când intră în  legătură cu o anumită constelație planetară și este cunoscut sub numele de Kumbha Mela. Acest mare festival spiritual al Indiei are loc la confluența acestor trei râuri ( Sangam) și este urmat de milioane de oameni care vin să atingă eliberarea de karmele lor și ciclul de renaștere prin scăldarea în apele sacre.

Dar pentru un Yogin cele trei Nadis principale sunt „râuri divine“ și Agya Chakra (centrul între sprâncene). Acolo unde se întâlnesc aceste Nadis  este locul sfânt de pelerinaj, unde Yoghinul atinge eliberarea. La fel precum râul misterios, Sarasvati, apare doar rar, Sushumna Nadi este activă doar pentru anumite perioade scurte de timp (de exemplu, în zori și amurg). Când cele trei Nadis principale se unesc, curge doar un singur flux de conștiință - energia spirituală a Sushumna Nadi. Energia curge, de asemenea, prin acest Nadi în meditație profundă și în Samadhi. Atâta timp cât Sushumna este inactivă suntem afectați de constant schimbătoarele CHITTAVRITTIS ( Chitta = conștiintă, Vrittis = stare, activitate, preocupație) gânduri, emoții, griji, etc. Dar, odată ce Sushumna începe să curgă valurile minții se odihnesc și noi ne „scăldăm“ în fericirea conștiinței divine.

Sanctitatea Sa Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Sri Swami Maheshwarananda Puri de Panchayati Maha Nirvani Akhara este ucenicul și succesorul lui Hindu Dharmsamrat Paramhans Sri Swami Madhavananda. Începând cu anul 1970, el trăiește și lucrează în Europa. Prin activitățile sale de lungă durată, în Occident, Swamiji a devenit familiarizat cu modul de viață și problemele oamenilor în lumea modernă. Swamiji poate fi contactat la: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Articol din Power Politics Januarie 2017