maheshwaranandaBiografia Sfinției Sale Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Sri Swami Maheshwarananda de Panchayati Maha Nirvani Akhara

"Misiunea mea este de a ajuta
oamenii să se înțeleagă,
să înțeleagă pe alții,
să iubească și să protejeze toate ființele vii,
și în cele din urmă să îl realizeze pe Dumnezeu ".

Sfinția Sa Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Sri Swami Maheshwarananda Puri de Panchayati Maha Nirvani Akhara, cunoscut sub numele de Swamiji, este ucenicul și succesorul lui Hindu Dharmsamrat Paramhans Sri Swami Madhavananda.

Din anul 1970, el trăiește și lucrează în Europa. Prin activitățile sale îndelungate în Occident, Swamiji a devenit familiarizat cu modul de viață și cu numeroasele probleme cu care se confruntă oamenii în lumea modernă, cu consecințe psiho-somatice ale unui stil de viață dăunător, stres, temeri și boli psihice. El a dezvoltat un sistem global numit "Yoga în viața cotidiană", bazat pe tradiția yoga originală și special îndreptat spre situația și nevoile civilizației moderne. Sistemul poate fi trăit și practicat, indiferent de vârstă, statut social, naționalitate sau confesiune.

Principalele puncte ale învățăturilor lui Swamiji sunt:
•Sănătate fizică mentală, socială și spirituală
• Respectarea vieții
• Toleranță pentru toate religiile, culturile și naționalitățile
• Pacea globală
• Protecția drepturilor și a valorilor umane
• Protecția mediului și conservarea naturii
• Realizarea acestor principii fundamentale ale vieții omului care conduce la dezvoltarea spirituală, auto-realizare și Realizarea lui Dumnezeu

Serviciu altruist a lui Swamiji, grija lui neobosită și dragostea pentru toate ființele vii, prelegerile și satsangurile sale, sunt o sursă de inspirație pentru mii de oameni din întreaga lume, care sunt preocupați de realizarea spirituală.

În semn de recunoaștere a meritelor sale umanitare și spirituale Swamiji a primit multe mulțumiri, și multe premii și titluri de onorare din toată lumea.

În data de 10 aprilie 1998, Paramhans Swami Maheshwaranandaji a fost numit de către Parlamentul Mondial religios ca "Sarvabhaum Sanatan Dharma Jagadguru".

La Maha Kumbha Mela în Haridwar, India (13 aprilie 1998), a fost numit Mahamandaleshwar de Mahanirvani Akhara.

In anul 2001 cu ocazia Maha Kumbha Mela în Prayagraj (Allahabad), i-a fost acordat cel mai înalt titlu spiritual de Vishwaguru (Maestru al Universului), în prezența Sanctității Sale Jagadguru Sri Shankaracharya Sri Swami Narendranandaji Sarasvati, de Vidvat Samaj.

Recunoașteri în întreaga lume

Mai ales în timpul perioadei comuniste, munca spirituală și umanitară a lui Swamiji a oferit un sprijin moral pentru oamenii din țările din Europa de Est din Cehoslovacia, Ungaria și Iugoslavia. Din cauza muncii sale distinse de caritate, umanitare, religioase și enviromentale, precum și eforturile sale neobosite pentru toleranță și pace mondială, Swamiji a fost recunoscut de către demnitari sociali, medicali, religioși și politici în diferite părți ale lumii.

Dialoguri și întâlniri inter-religioase la nivel mondial

Recunoscând necesitatea urgentă de a promova și de a dezvolta nivelul de conștientizare a păcii mondiale, Paramhans Swami Maheshwarananda a inițiat dialoguri inter-religioase și rugăciuni mondiale pentru pace în întreaga lume cu reprezentanții religiilor lumii și persoane publice, iar el participă la congrese și conferințe internaționale.

Rugăciuni pentru pace mondială

La nivel mondial și internațional Rugăciuni inter-religioase pentru pace mondială promovează și dezvoltă conștiința păcii în lume. Prima rugăciune a avut loc în orașul croat Umag în septembrie 2001, iar apoi în numeroase orașe din Austria, Spania, Germania, Slovenia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Marea Britanie, SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă și India. Mii și mii de oameni au aprins lumânări care au plutit pe suprafața mării, suprafața lacurilor și râurilor acestor țări, cu dorințe și rugăciuni pentru pace între toate culturile, națiunile și religiile.

Plantarea Copacilor pentru pace

Inițiativa de plantare a Copacilor de pace din întreaga lume are scopul de a reaminti oamenilor unitatea lor cu natura și cu mediul înconjurător. Swamiji a afirmat că Copacii păcii vor sta pentru totdeauna ca un simbol pentru pace între religii, culturi și națiuni, iar cei care caută confort sau ușurare, vor găsi pace și armonie sub ramurile lor.