Ziua de Vasant Panchami este dedicată zeiței Saraswati, zeița hindusă a cunoașterii, muzicii, artelor, înțelepciunii și învățării. Vasant Panchami este cunoscut ca Shri Panchami, precum și Saraswati Puja.

Este aniversarea nașterii zeiței Saraswati, de aceea este cunoscută și sub numele de Saraswati Jayanti.

Multe școli și colegii organizează Saraswati Puja dimineața pentru a căuta binecuvântarea Zeiței Saraswati. În unele comunități au loc adunări poetice și muzicale în reverență pentru Saraswati.

Familiile marchează această zi stând cu copiii lor mici, încurajându-i să scrie primele cuvinte cu degetele sau creând muzică împreună.

În temple, statuile zeiței Saraswati sunt îmbrăcate în haine albe și flori, deoarece culoarea albă este considerată a fi culoarea preferată a zeiței Saraswati.

Dulciurile făcute din lapte și susan alb sunt oferite zeiței Saraswati și distribuite ca Prasad între prieteni și membri ai familiei.

În nordul Indiei, florile galbene sunt oferite zeiței Saraswati în ziua de bun augur de Vasant Panchami, datorită abundenței de flori de muștar și gălbenele înflorite în această perioadă a anului.