Om, cunoscut și sub numele de Aum, este un sunet și simbol sacru în hinduism, budism și jainism. Este considerat fiind cea mai importantă dintre toate mantrele hinduse și se crede că întruchipează esența universului.

Simbolul Om este reprezentat de trei curbe, un semicerc și un punct, și este scris în sanscrită, o limbă veche a Indiei. Se crede că sunetul Om este sunetul primordial care a fost prezent la crearea universului. Se spune că reprezintă uniunea dintre tărâmurile fizic, mental și spiritual.

În hinduism, intonarea Om este o parte centrală a meditației și închinarii. Se crede că purifică mintea, trupul și sufletul și aduce pacea și calmul minții. Se spune că sunetul Om vibrează la o frecvență care se armonizează cu universul și poate ajuta practicanții să se conecteze cu divinul.

În budism, incantarea Om este folosită și ca instrument de meditație. Se crede că ajută la cultivarea atenției și a concentrării, conducând la o înțelegere mai profundă a naturii realității.

În jainism, intonarea Om este văzută ca un mijloc de purificare a sufletului și de a obține eliberarea din ciclul nașterii și morții.

În concluzie, simbolul sacru și sunetul Om este o parte integrantă a hinduismului, budismului și jainismului. Este un instrument puternic pentru creșterea spirituală și legătura cu divinul și este considerat a întruchipa esența universului.

a AIE

b

c