Exista trei "boli" care afectează frecvent, împiedică și perturbă Antahkarana dezvoltarea noastră spirituală. Acestea sunt MALA (a nu se confunda cu mătănii Mala), VIKSHEPA și AVARANA.

MALA înseamnă impurități, fizice precum și mentale
VIKSHEPA sunt tulburări interne și externe care ne chinuiesc
AVARANA este perdeaua de "neștiință "care acoperă conștiința noastră

Există o alegorie pentru aceasta: O monedă se află pe fundul unui vas umplut cu apă. În cazul în care apa este murdară (Mala), de asemenea, tulbure (Vikshepa) și pe deasupra, este acoperită cu o pânză (Avarana), nu putem vedea moneda în partea de jos a vasului. Măsuri luate în mod izolat nu ajută. Dacă eliminăm doar pânza, viziunea noastră va fi în continuare blocată de valuri. Și chiar dacă valurile dispar, suntem încă în imposibilitatea de a discerna moneda deoarece apa este poluată și tulbure. Atunci, ce este de făcut? Toate cele trei obstacole trebuie să fie îndepărtate. În primul rând, trebuie să luăm pânză deoparte, apoi să filtrăm și să purificăm apa și în cele din urmă să liniștim valurile. Apoi moneda poate fi văzută în mod clar.

MALA sunt gândurile noastre impure. Ele întunecă mintea noastră. Greșim dacă ne gândim că nimeni nu poate citi gândurile noastre. Noi știm exact ce gândim. "Libertatea gândirii" este dreptul nostru din naștere, dar nu trebuie să uităm că fiecare gând, precum și orice acțiune, se întoarce la noi ca și Karma. Murdăria externă se elimină simplu, dar impuritățile interioare rămân în adâncul conștiinței noastre și nu sunt atât de ușor de eliminat. Pentru a purifica corpul nostru avem nevoie, probabil, mai puțin de o oră, dar poate pentru a purifica conștiința noastră necesităm mai multe vieți.

 

VIKSHEPA sunt perturbații care provin fie din lumea exterioară sau lumea noastră interioară. Noi ne putem proteja și lua măsuri de precauție împotriva perturbațiilor externe, cum ar fi zgomotul, căldura sau frigul; dar atacurile din interior, cum ar fi temerile și complexele, se previn cu dificultate. Nervozitatea, grijile și supărarea sunt tulburări interne care agită mintea noastră și ne îngrădesc doar până când suntem capabili să ajungem la rădăcina cauzei.

AVARANA este perdeaua ignoranței, care acoperă mintea. Acest voal este motivul pentru care noi nu recunoaștem cine suntem cu adevărat, cum ilustrează următoarea poveste: Un leu tânăr a fost abandonat de mama sa în pustiu și luat de către o turmă de capre. El a primit lapte de capră și a trăit, în același grajd cu acestea. Așa că, în mod natural, el a crezut ca a fost, de asemenea, o capră. El s-a hrănit ca și ele, mâncând iarbă. Într-o zi a venit un leu sălbatic, care a vrut să mânănce o capră. Toate caprele, inclusiv puiul de leu, care se crede a fi cu adevărat o capră, au luat-o la goană . Leul a fost foarte surprins de faptul că există un animal din aceeași specie ca și el, care se comportă ca o capra și s-a uitat mai atent. El a prins micul leu care a început să zbiere compătimitor: ". Nu-mi face nici un rău eu sunt doar o capră sărmană, slabă."Leul mare a răspuns: "De ce vorbești prostii? Tu nu ești o capră, ci un leu ca mine”.Dar micul leu nu a crezut niciun cuvânt din cele spuse și a continuat să bocească neîncetat În cele din urmă, marele leu l-a prins de ceafa gătului și l-a dus lângă o gropă cu apă: "Uită-te la reflecție și spune-mi dacă tu arăți ca mine sau ca o capră" Aici micul leu în cele din urmă a realizat greșeala lui și din acel moment s-a comportat ca un leu propriu-zis și nu ca o capră.

Această pildă arată că de multe ori noi nu numai că nu recunoaștem falsa imagine a sinelui nostru și a naturii noastre adevărate, dar chiar o și negăm. Atma nostru (Sinele) este Dumnezeu însuși. Dar, în Occident noi credem că Dumnezeu este îndepărtat și că noi suntem creaturi slabe, păcătoase. Pentru a descoperi adevăratul nostru Sine este de ajuns să privim în oglinda interioară a sufletului nostru. Dar mulți sunt prea fricoși și își închid în mod deliberat ochii lor.

Este destinul nostru de a revendica moștenirea noastră divină. În schimb, preferăm să avem o existență săracă și mizerabilă. Există o altă poveste care ilustrează clar acest lucru: Un cuplu în vârstă, care a trăit în mare sărăcie, aveau obiceiul de a hoinări prin pădure în fiecare zi, pentru a aduna lemne de foc. Într-o zi, Domnul Shiva și Parvati au fost, de asemenea, la plimbare, în această regiune. Atunci când Parvati a văzut perechea sărmană ea a fost copleșită de compasiune profundă. Inima de mamă a fost rănită la vederea acestora și a devenit supărată pe Shiva, deoarece el a permis ca acești oameni pioși și decenți să nu primească nici un ajutor. Cu reproș, ia zis: "Sincer, eu nu te înțeleg. Arunci cu aur după oamenii răi, chiar și atunci când te ridiculizează și te reneagă. Acești doi oameni care sunt pioși și devotați rămân săraci Dă-le ceva astfel încât aceștia să nu continue să trăiască în nevoie, pentru a putea să-și petreacă o bătrânețe liniștită. "Nu înțelegi", a răspuns Shiva. "Chiar mi-aș dori să le dau totul, dar ei nu ar accepta." Parvati a clătinat din cap necrezător, dar Shiva a declarat că ar putea dovedi aceasta chiar acum, și a pus o grămadă de monede de aur pe calea pe care ambele persoane o urmau. Apoi, el s-a ascuns cu Paravati în spatele unui tufiș pentru a observa evenimente viitoare.În timp ce mergeau, oamenii în vârstă vorbeu unul cu altul despre una și alta. Dintr-o dată bătrâna a întrebat: "Cum o persoană orbă poate găsi de fapt, drumul în pădure Într-o zi s-ar putea întâmpla cu adevărat să fim orbi. Să încercăm o dată să vedem cum ar fi." "Bine, sunt de acord" a spus bărbatul." Ne putem lega la ochi cu o pânză. O să iau un băț pentru a găsi calea. Pune mâna pe umărul meu și urmează mă". Zis și făcut. Acum, deoarece ambii au venit spre aur, nu l-au văzut și dureros și-au lovit picioarele de acesta."Dă o în colo de treabă", Au strigat ei." Ce fel de persoană pune pietre în mijlocul drumului, fără a considera că oamenii orbi, de asemenea, merg pe acel drum și s-ar putea răni. " Shiva se întoarse spre Parvati și a întrebat:" Nu mă crezi acum? S-a întâmplat în repetate rânduri, în acest fel, până când am abandonat încercând să le dau ceva acestor doi. "Cât de des ne oferă Dumnezeu o oportunitate valoroasă direct" la picioarele noastre "-dar noi nu suntem conștienți de ea. Uneori suntem orbiți complet și de aceea ratăm oportunitățile cele mai bune din viața noastră. Aceasta este ceea ce se înțelege aici prin AVARANA: ne uităm în altă parte, exact în momentul nepotrivit, sau renunțăm cu un pas înainte de împlinire Avarna reprezintă, de asemenea, îndoielile și temerile noastre, sentimentele interioare de singurătate și disperare, precum și prejudecăți, intoleranță, și multe altele. Avarana are multe fațete, care au un singur lucru în comun - ele împiedică viziunea unei singure realități, cea a lui Dumnezeu.

Dar cum putem scăpa de cele trei pietre de poticnire ale MALA, VIKSHEPA și AVARANA?

Impuritățile mentale (MALA) sunt purificate prin Satsang (societatea sprituală și adunări)

Tulburările interioare (VIKSHEPA) sunt contracarate cu o atitudine mentală pozitivă, prin relaxare, concentrare și meditație.

Voalul ignoranței (AVARANA) este îndepărtat cu credință și încredere când urmăm cuvintele Maestrului și sfintelor scripturi, eliminând barierele interne, prejudecățile și deschizându-ne către noi experiențe.

Practici spirituale simple și extrem de eficiente, care ne eliberează de MALA, VIKSHEPA și AVARANA pot fi practicate foarte ușor de către oricine în viața de zi cu zi. Aceasta este ANUPASANA.

ANU este o mică parte, "o particulă atomică"; UPASANA înseamnă a urma, a efectua, a practica, a începe ceva.

ANUPASANA este o "rezolvare mică", care nu costă mult timp și nu reprezintă o cheltuială, dar cu practică regulată aduce beneficii de neprețuit. Ea promovează dezvoltarea spirituală, dezvoltă voința și încrederea în sine, purifică "câmpul nostru interior" și protejează împotriva perturbațiilor interne și externe. Exersați în fiecare zi ceva ce vă doriți să faceți, acest lucru fiind benefic pentru voi sau pentru altcineva. Nu trebuie să fie un lucru mare, începeți cu pași mici.

De exemplu, schimbați un obicei nesănătos. Beți mai puține cești de cafea sau mâncați mai puține dulciuri.

Incepeți să construiți obiceiuri spirituale bune; de exemplu, să spuneți mantra voastră de cinci ori, atunci când vă treziți, înainte de fiecare masă și înainte de culcare.

Faceți ceva pentru natură și animale. Hrăniți păsări și animale de pădure ori de câte ori se ivește ocazia.

În familiei faceți ceva de bună voie, un lucru în plus pe care l-ați evitat anterior.

Întoarceți-vă spre semenii voștri, spre oameni, cu mai multă iubire. Faceți o bucurie mică pentru un coleg căruia nu i-ați acordat înainte nici o atenție, sau alte acte similare de bunătate.

Există mii de posibilități pentru a bucura pe alții și pe noi înșine prin gesturi mici, iubitoare. Realizați acestea cu gândul: "Eu nu sunt făptuitorul. Dumnezeu este Cel care face prin mine. Dumnezeu singur este făptuitorul."

Chiar și cele mai mici strădanii dau roade bogate, prin harul lui Dumnezeu.

Articol din Power Politics Septembrie 2016