Termenul "kundalini" se bazează pe mai multe cuvinte, prin urmare, are mai multe sensuri.
Cuvintele care se încheie  cu  litera "i" indică faptul că aceasta se referă la principiul feminin și se ocupă cu o formă de Shakti (energie) și Prakriti (natură).

KUNDA este o gaură sau groapă în care sunt aruncate toate resturile. În timp gunoiul își pierde forma sa originală și se dezintegrează într-un terci fără formă, în care componentele individuale nu mai pot fi recunoscute. Astfel este și cu impresiile noastre din viețile anterioare, ele sunt ca o substanță amorfă, prezente adânc în inconștiența noastră (Muladhara Chakra).
KUNDALA înseamnă inel (în general, cerc). Un inel sau un cerc nu are nici un început și nici sfârșit. Este infinit și de aceea este un simbol al creației. Energia cosmică este ciclică, ea circulă în mod constant; noi nu știm când  a început Universul și  nici când se v-a sfârși.

Alte două rădăcini de "kundalini" sunt KUNDALIN, șarpele și Kala, timpul sau moartea. Care este legătura dintre acești termeni? Simbolul șarpelui are multe semnificații: ignoranța, energia, nefericirea sau fericirea, moartea, timpul și schimbarea. În mitologia indiană Domnul Vishnu se odihnește pe un șarpe cu o mie de capete și trimite prima vibrație (Sphurna), de la care evoluează întregul Univers.
Simbolul șarpelui, de asemenea, se referă la otravă și pericolul care se află în ignoranță. Ignoranța este la fel de otrăvitoare și este  mortală ca o cobră. Dar, de asemenea, otrava poate vindeca și chiar poate salva viața. Cunoștințele despre utilizarea corectă și dozare sunt cel mai important lucru. Așa că la fel ca și puterea de a vindeca pe care o conține otrava, este și  cunoașterea supremă care se află în stare latentă din "ignoranța" inconștientului. La fel cum poate schimba brusc mușcătura șarpelui viața noastră, atunci când se trezește Kundalini se schimbă fundamental conștiința noastră și noi ajungem la o altă dimensiune a timpului și a spațiului.

În acest moment, aș dori să corectez o concepție greșită comună despre așa-numita "ridicarea kundalini". Traducerea în "Puterea șarpelui" dă naștere la o neînțelegere frecventă. Conceptul că un sentiment ca un șarpe care se târește de-a lungul coloanei vertebrale vine cu trezirea Kundalini este total fals.

Mai degrabă, "TREZIREA KUNDALINI" ÎNSEAMNĂ TREZIREA CUNOAȘTERII INTERIOARE. Calea Kundalini pornește de la Muladhara Chakra de la capătul inferior al coloanei vertebrale până la Sahasrara la partea de sus a capului. Dar, trezirea ei nu este un fenomen fizic; ea constă exclusiv dintr-o dezvoltare în conștiință. Acest lucru devine mai evident când percepțiile noastre ale vibrațiilor cosmice și a energiei radiante (Tattvas) devin mai sensibile și înțelegerea noastră asupra conexiunilor și a legilor în cadrul Universului se adâncește.

Avem nevoie de experiență pentru a dobândi cunoștințe. Fiecare experiență, indiferent dacă e bună sau rea, crește înțelegerea noastră. Claritatea apare prin cunoaștere. Odată cu trezirea Kundalini conștiința noastră se extinde și devenim conștienți de adevăr. Trezirea aduce cu ea bucurie pură, cunoaștere pură și iubire pură. Cel iluminat, o persoană a cărei kundalini s-a trezit, radiază o dragoste, puritate, putere și bunătate atotcuprinzătoare iar toată lumea se simte atrasă de o astfel de persoană.

Ocazional, în literatura de specialitate Kundalini Yoga este legată de Tantra și puteri oculte ceea ce face ca aceasta să fie  considerată ca fiind ceva periculos.

La fel ca orice altă formă de energie pe care trebuie să o învățăm, de asemenea, trebuie să înțelegem energia spirituală. Începând din copilărie învățăm cum să lucrăm cu energiile interne și externe. Ori de câte ori vom începe ceva nou și necunoscut avem întotdeauna nevoie de ceva timp, precum și practică și de instruire corespunzătoare, înainte de a putea să facem față. La fel este și cu puterea Kundalini. Pentru a putea integra această energie spirituală, o purificare atentă și întărire a corpului și a sistemului nervos sunt necesare în prealabil.

Uneori, un aspirant ambițios poate forța ridicarea acestei energii prin practici excesive și viguroase, fără să fie pregătit în mod corespunzător pentru ea. În loc de "iluminare", o astfel de persoană nerăbdătoare mai repede ajunge la perturbări considerabile psihice și, uneori, chiar și daune mentale permanente. Cu toate acestea, nu dau vina pe "kundalinî", dar dau vina pe prostie sau tehnici incorecte. Oricine urmează fidel calea dată de Maestru, cu siguranță, nu va suferi cu astfel de probleme.

Mahāprabhujī a spus:
"Kundalini este Mama Divină. O mamă adevărată nu cauzează daune sau nu face nimic rău copiilor ei ".
Kundalini Yoga este o știință pură, spirituală care duce la iluminare și la Dumnezeu, sub îndrumarea unui Maestru spiritual realizat. Acei oameni care scriu despre pericolul presupus de această cale, fie că nu au un Maestru, sau nu urmează instrucțiunile. Așa că, dacă o persoană își exprimă opinii negative cu privire la Kundalini, întrebați-o despre relația sa cu Maestrul său. De multe ori se va constata că cauza problemei constă în faptul că el a acționat fără o îndrumare corespunzătoare sau a ignorat sfatul Maestrului său.

Prin urmare, nu permiteți astfel de voci să creeze incertitudine și urmați cu încredere sfatul Maestrului vostru. Este important să fiți răbdători și moderați, să nu vă forțați și nu să vă agățați de idei, cum ar fi "cum va fi, sau cum ar trebui să fie". Atunci când se va întâmplă, probabil, nici măcar nu veți ști cum și când a avut loc, pentru că puterea spirituală din interiorul vostru s-a desfășurat  natural și imperceptibil.

Sanctitatea Sa Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Sri Swami Maheshwarananda Puri de Panchayati Maha Nirvani Akhara este ucenicul și succesorul lui Hindu Dharmsamrat Paramhans Sri Swami Madhavananda. Începând cu anul 1970, el trăiește și lucrează în Europa. Prin activitățile sale de lungă durată, în Occident, Swamiji a devenit familiarizat cu modul de viață și problemele oamenilor în lumea modernă. Swamiji poate fi contactat la: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Articol din Power Politics Decembrie 2016