आज्ञा
Agya Chakra -  Centrul sprâncenelor

Agya = comandă, cunoștințe

Agya Chakra este situată în mijlocul frunții, între sprâncene. Din acest motiv, este de asemenea cunoscută sub numele de "al treilea ochi". Agya chakra este centrul de claritate și înțelepciune. Acesta formează granița dintre conștiința umană și divină. Este punctul de întâlnire al celor trei  Nadi principale, Ida (Nadi Lunar), Pingala (Nadi Solar) și Sushumna (Nadi Central). Atunci când aici se unește energia acestor trei Nadi, și se ridică în continuare, vom ajunge la samadhi, Conștiința Supremă.

Mantra sa este OM. Culoarea Agya este de culoare albă. Elementul său este elementul minții, Anupada tattva. Simbolul său este un Shiva Lingam alb, reprezentant al conștiinței creatoare. În aceasta și toate Chakrele ulterioare, nu există simboluri animale. La acest nivel, există numai calități pure umane și divine.

În imagine simbolică Agya chakra este un Lotus cu două petale, indicând faptul că, la acest nivel de conștiință există "doar două", Atma (Sinele) și Paramātmā (Dumnezeu). Divinitățile Agya chakra sunt Shiva și Shakti unite într-o singură formă. Acest lucru înseamnă că în Agya chakra conștiința și natura sunt deja unite, dar încă nu s-au unit în unitate totală.

Calitățile acestei Chakre sunt unitatea (Ekata), vidul (Shunya), adevărul (Sat), Conștiința (Chitt) și fericirea (Ananda). "Ochiul cunoașterii" se deschide în interior și vom vedea realitatea Sinelui - de aici provine termenul de "al treilea ochi", care este un atribut al lui Shiva. Agya Chakra este sediul "Maestrului interior". Aceasta indică faptul că înțelepciunea și cunoștințele sunt realizate în toate acțiunile. Intelectul egocentric s-a predat puterii mai mari, eticii, puterii de motivare a discriminării (Viveka). Cu toate acestea un blocaj în această Chakră are efectul opus, diminuarea puterii de contemplare și discriminare, care ar crea confuzie.