बिंदु
Bindu Chakra - Centrul Lunii


Bindu = punct, picătură

Bindu Chakra este situată sub vârtejul părului în vârful capului. În imaginea Chakrei Bindu este un Lotus cu douăzeci și trei de petale. Simbolul său este luna, care susține cultivarea vegetației. Domnul Krishna a spus: "Devenind luna nectarină hrănesc toate plantele" (Bhagavad Gita XV / 13). Divinitatea ei este Domnul Shiva, care este mereu portretizat cu semiluna în păr. Mantra este SHIVOHAM. Această Chakra este incoloră și transparentă.

Bindu Chakra este un centru important de sănătate, oferindu-ne puterea de recuperare fizică și mentală. Această Chakra beneficiază vederea, liniștește emoțiile și promovează armonia interioară, claritatea și echilibrul. Cu ajutorul acestei Chakre suntem capabili de a controla foamea și setea și să câștigăm capacitatea de a depăși obiceiurile alimentare nesănătoase. Concentrarea asupra Chakrei Bindu ameliorează anxietatea și depresia, nervozitatea și sentimente de opresiune în inimă.

Bindu Chakra conferă sănătate fizică și mentală, vitalitate și tinerețe, deoarece produce "nectarul nemuririi" (Amrita). Acest nectar cade în picături, de obicei, în Manipura Chakra unde este arsă de focul digestiv, fără a fi pe deplin utilizat de către organism. Din acest motiv, Rishi din cele mai vechi timpuri au căutat o metodă de a colecta acest nectar de valoare și au descoperit că fluxul de nectar poate fi arestat cu ajutorul limbii și a Chakrei Vishuddhi. Limba conține centrurile canalelor de energie subtilă, fiecare corespunzând unui organ sau zonă a corpului. În tehnicile Yoga  Ujjayi Pranayama și Khechari Mudra, limba direcționează fluxul nectarului și îl stochează în Vishuddhi Chakra. Ca un medicament homeopat este apoi redistribuit pe parcursul întregului organism prin intermediul canalelor subtile de energie, iar efeclete sale vindecătoare se desfac.