सहस्रार
Sahasrara Chakra - Centrul Coroanei

Sahasrara =  o mie, infinit

Sahasrara Chakra este situată în partea de sus a capului. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de "Lotusul cu o mie de petale ", "brahmarandhra" (ușa lui Dumnezeu) sau "Centrul de un milion de Raze", deoarece ea radiază ca Soarele. Nici o altă lumină nu se apropie de strălucirea Soarelui. În același fel energia și radiația celorlalte Chakre este palidă în strălucirea Sahasrara.

În Sahasrara există o putere importantă - Medha Shakti. Medha Shakti este un hormon care influențează funcțiile creierului, cum ar fi memoria, concentrarea si inteligența. Exercițiile de yoga pot activa și întări Medha Shakti.

Sahasrara nu are nici o culoare sau calitate specială. Este lumina pură, care conține toate culorile. Energia tuturor Nadi se unește în acest centru, ca apele miilor de râuri care se varsă în mare. Aici este sediul lui Shiva a Sinelui Suprem. Trezirea Sahasrarei înseamnă revelația Splendorii Divine și atingerea Conștiinței Supreme. La fel precum noaptea dispare cu răsăritul Soarelui, ignoranța dispare cu trezirea Sahasrara.

Această Chakra reprezintă scopul Yoga, Realizarea Sinelui și Realizarea lui Dumnezeu, undeSufletul Individual se unește cu Conștiința Cosmică. Cel care câștigă acest lucru este eliberat de toate karmele și atinge moksha –eliberarea completă din ciclul de renaștere și de moarte. În meditație yoghinul ajunge la Nirvikalpa Samadhi (cel mai înalt nivel de Samadhi) la Chakra Sahasrara, atunci când mintea în cele din urmă ajunge la un un calm complet, și găsește împlinire în unirea cunoașterii, cunoscătorului și obiectului cunoașterii.

În Sahasrara Lotusul cu o mie de petale înflorește ca un simbol al Conștiinței complete, desfășurate. Divinitatea acestei Chakre este Shiva în formă de Conștiință pură Supremă. Elementul corespunzător este Adi Tattva, Supremul, Tattva spirituală. Mantra este aceeași ca și pentru Agya chakra, sunetul original OM.