स्वाधिष्ठान
Svadhishthana Chakra - Centrul inferior a abdomenului


Sva = Auto
Shthana = locul


Svadhishthana Chakra este situată la capătul inferior al osului sacral Mantra sa este VAM.
Svadhishthana Chakra marchează al doilea nivel al dezvoltării noastre. Evoluția conștiinței față de conștiința pură, umană începe în Svadhishthana Chakra. Este locul minții subconștiente unde sunt stocate toate experiențele și impresiile de la începutul existenței noastre în uter. Muladhara Chakra este depozitul karmelor noastre, totuși, acestea sunt activate în Svadhishthana Chakra.

Trezirea Svadhishthana Chakrei aduce claritate și dezvoltarea personalității. Dar, înainte ca acest lucru să se poată întâmpla este nevoie să ne purificăm conștiința noastră de calități negative. În imagine simbolică Svadhishthana Chakra este un Lotus cu șase petale. Acestea reprezintă calitățile noastre negative, care urmează să fie depășite - mânie, ură, gelozie, cruzime, dorință și mândrie. Alte calități de bază care împiedică dezvoltarea noastră sunt letargia, frica, îndoiala, răzbunarea, invidia și lăcomia.

Animalul desemnat să reprezinte Svadhishthana chakra este crocodilul. El simbolizează lenea, insensibilitate și pericolul care dormitează în această Chakra. Elementul Svadhishthana Chakrei este apa, de asemenea, un simbol a pericolului ascuns. Apa este moale și flexibilă, dar, de asemenea, are o putere imensă atunci când scapă de sub control. La fel este și cu Svadhishthana Chakra. Atunci când emoțiile negative apar din subconștient la starea conștientă, putem fi complet dezechilibrați.

Divinitatea acestei Chakre este Brahma Creatorul și fiica lui Sarasvati, zeița înțelepciunii și a artei. Culoarea Svadhishthana este portocaliu, culoarea răsăritului, care este un simbol a creșterii conștiinței. Portocaliu este culoarea activității și a purității. Aceasta indică calitățile pozitive care se desfășoară în această chakra, cum ar fi bucuria, credința, încrederea în sine și energia.