विशुद्धी
Vishuddhi Chakra - Centrul gâtului

Visha = impuritate, otravă
Suddhi = purifica

Vishuddhi Chakra este situată în gât. Mantra sa este HAM. Culoarea Vishuddhi este violet. În această chakra conștiința noastră atinge al cincilea nivel. Elementul corespunzător este Akasha (spațiul). De asemenea, putem găsi aceasta fiind tradusă ca" Eterul ", ceea ce sugerează că acest spațiu ar trebui să fie umplut cu energie. Vishuddhi Chakra este punctul de pornire al Udana Pranei. Funcția acestei Prane fiind purificarea organismul de substanțe toxice în timp ce respirăm. Numele acestei Chakra este derivat din această funcție particulară. Purificare are loc nu numai la nivel fizic, dar, de asemenea, la nivelul psihicului și a minții. Toate problemele și experiențele neplăcute pe care le-am "înghițit" și înăbușit în timpul vieții noastre, continuă să existe în mintea subconștientă, până când acestea se confruntă și se rezolvă cu înțelepciune.

Divinitatea Chakrei  Vishuddhi este Brahma, Creatorul, simbolul conștiinței. În meditație atunci când conștiința individuală este dizolvată în Akasha, obținem cunoaștere și înțelepciune. Animalul desemnat să reprezinte Vishuddhi Chakra, este un elefant alb. De asemenea, găsim în aceasta o imagine a lunii, un simbol al minții.

Vishuddhi Chakra dezlănțuie un sentiment nelimitat de fericire și libertate, care permite abilitățile abilităților și aptitudinile aptitudinilor noastre să înflorească. Odată ce există acest stadiu de dezvoltare, apare o voce clară, un talent pentru canto și vorbire, precum și gânduri echilibrate și calme.

Până când această Chakra nu este pe deplin dezvoltată, anumite dificultăți pot fi experimentate. Blocajul Chakrei Vishuddhi produce sentimente de anxietate, lipsă de libertate, restricție, probleme cu tiroida și gâtului. Pot exista manifestări nefondate fizic, de probleme cu închițitul sau impedimențe de vorbire.

În imagine simbolică Vishuddhi Chakra este un Lotus cu șaisprezece petale. Acestea reprezintă șaisprezece abilități potențiale (Klas), pe care le poate dezvolta o persoană. Din moment ce Vishuddhi Chakra este centrul sunetului, numărul șaisprezece poate reprezenta, de asemenea, cele șaisprezece vocalele ale Alfabetului Sanskrit. VAK Siddhi poate fi realizată în acest centru, care este capacitatea extraordinară a cuvintelor vorbite să devină realitate.