Bhakti înseamnă dragoste și devotament față de Dumnezeu - iubire și devotament față de Creația Sa, respect și grijă pentru toate ființele vii și întreaga natură. Oricine poate practica Bhakti yoga, fie tânăr, bătrân, bogat sau sărac, indiferent cărei națiuni sau religii aparține. Calea Bhakti Yoga ne conduce în siguranță și direct la obiectiv.

Bhakti Yoga include, de asemenea, adorarea unei anumite forme a lui Dumnezeu. Dumnezeu este pretutindeni. Dumnezeu locuiește în noi și în jurul nostru. Este ca și precum am fi legați de Dumnezeu printr-un fir fin - firul iubirii. Dumnezeu este iubirea universală. Dragostea și Harul Divin ne înconjoară și curg prin noi, dar noi nu suntem conștienți de acest lucru. În momentul în care această conștiință, această iubire divină, a fost experimentată, niciodată nu vom dori nimic mai mult. Atunci știm semnificația iubirii adevărate pentru Dumnezeu.

O persoană lipsită de Bhakti este ca un pește, fără apă, o pasăre fără aripi, o noapte fără lună și stele. Toate ființele au nevoie de dragoste. Prin ea ne simțim protejați și fericiți la fel ca un copil în brațele mamei sale sau ca un călător la capătul unui drum lung, anevoios.

Există două tipuri de Bhakti:

Apara Bhakti - iubire egoistă

Para Bhakti - iubire universală

Un Bhakta acceptă tot ceea ce se întâmplă cu el ca un dar al lui Dumnezeu. Nu există nici o dorință sau așteptări, există pur și simplu predarea completă a voinței, lui Dumnezeu. Acest Bhakta acceptă fiecare situație de viață așa cum este plasată în fața lui de către destin. Nu există nici un resentiment, singura lui rugăciune este: "Să se facă voia Ta".

Cu toate acestea, înainte de a ajunge la acest nivel de iubire supremă pentru Dumnezeu, Bhakti nostru este întrepătruns de gânduri egoiste. Acest lucru înseamnă că noi de fapt îl iubim pe Dumnezeu, dar, de asemenea, și așteptăm ceva de la Dumnezeu. Mulți oameni se întorc la Dumnezeu pentru ajutor atunci când au probleme sau sunt îndurerați. Alții se roagă pentru obiecte materiale, bani, glorie, promovare în carieră. Oamenii ar trebui să fie întotdeauna conștienți de faptul că, atunci când ne îndepărtăm de acest pământ, trebuie să ne lăsăm în urmă toate bunurile deoarece acestea nu au nici o valoare reală sau de durată. Căutătorii spirituali se roagă pentru înțelepciune și  Realizarea lui Dumnezeului. De multe ori noi creăm o imagine interioară a lui Dumnezeu - ceea ce este Dumnezeu din punctul nostru de vedere, modul în care Dumnezeu ar trebui să acționeze - și din această cauză, nu suntem deschiși și pregătiți pentru o revelație divină.

În Sutrele Bhakti, Sage Narada descrie nouă elemente ale Bhakti Yoga:

Satsang - societatea spirituală bună

Hari Katha – ascultarea și citirea despre Dumnezeu

Shraddha - Credință

Ishvara bhajana – cântarea laudelor lui Dumnezeu

Mantra Japa - repetarea numelui lui Dumnezeu

Shama Dama - Retragerea și controlul simțurilor în ceea ce privește lucrurile lumești

Santo ka Adar - onoararea oamenilor care și-au dedicat viața lui Dumnezeu

Santosha - Mulțumirea

Ishvara Pranidhana - Devotamentul față de Dumnezeu

Nu există nici o cale spirituală fără Bhakti. În cazul în care un elev displace un subiect de studiu, el este abia în măsură să finalizeze cursul. Capabilitatea noastră de a depăși toate obstacolele este posibilă doar atunci, când există dragoste și devotament pentru practica noastră, adeziune fermă la calea noastră și conștientizarea scopului nostru. Nu putem ajunge la unirea cu Dumnezeu, fără iubire pentru toate ființele vii și devotament față de Dumnezeu..