Cuvântul "Karma" înseamnă " a face,  a acționa". Orice act mental sau fizic se numește Karma. Karma este, de asemenea, cuvântul folosit pentru a descrie consecința acestui act, prin urmare, cuvântul se referă și la legea universală a cauzei și efectului.

Tot ceea ce facem, spunem sau gândim, dă naștere unui efect, care,  la un moment dat, se va întoarce la noi, în deplină concordanță cu prezenta lege de consecință. Ceea ce noi numim "noroc" este rezultatul acțiunilor noastre anterioare bune, și ceea ce ne apare ca nenorocire este doar repercusiunea acțiunii negative din trecut.

Prin urmare, evenimentele din viitorul nostru nu apar întâmplător, ci sunt de fapt cauzate de efectele acțiunilor noastre anterioare și actuale. În acest fel, destinul nostru este predeterminat de karma noastră. La fel ca și destinația unei săgeți eliberate din arcul său este fixată și previzibilă, cu excepția cazului când aceasta în cursul său este deviată, sau corectată de către un alt eveniment. Prin practicarea "Yoga în viața cotidiană", prin gândire pozitivă, înțelepciune și prin serviciu altruist, putem reduce și modifica rezultatul karmelor noastre și, treptat, ghida destinul nostru spre pozitiv.

Situația noastră actuală este rezultatul faptelor noastre din trecut și acțiunile noastre actuale vor determina viitorul nostru. Odată ce înțelegem acest lucru, nu mai putem da vina pe nimeni altcineva pentru ceea ce se întâmplă cu noi, ci mai degrabă să acceptăm responsabilitatea pentru noi înșine.

Există două tipuri de Karma:

Sakama Karma - acțiuni egoiste

Nishkama Karma - acțiuni altruiste

Gândurile și acțiunile egoiste adâncesc dualitatea dintre "a mea" și "a ta". Fiind altruist  trecem peste și dincolo de limita  ego-ului nostru mic, unindu-ne cu toate ființele.  Sakama Karma ne leagă de Chorasi ka Chakra (Roata morții și renașterii). Nishkama Karma ne eliberează de acest lucru.

În India, ploaia, copacul, râul și Sfântul sunt considerate ca fiind simboluri ale altruismului. Ploaia vine în beneficiul tuturor - oamenilor, naturii și animalelor în mod egal. Copacul oferă umbra lui tuturor celor care caută adăpost și își dă rodul dulce, chiar și pentru cei care aruncă cu pietre în copac pentru a ajunge la fructe. Râul este, de asemenea, acolo pentru toată lumea. Cerbul își potolește setea în același râu ca tigrul și un sfânt dă binecuvântarea tuturor, fără deosebire.

Nishkama Karma este modul de a evita crearea de Karme noi și poate chiar, de a  rezolva mai devreme Karma. Oferirea înțelegerii, iertării și ajutorului sunt acțiuni altruiste care ne eliberează din ciclul karmic.