Prāṇa

Prāṇa este energie, vitalitate, putere. Prāṇa este fundamentul și esența întregii vieți; energia și vitalitatea care pătrund în întregul Univers. Prāṇa curge în tot ceea ce există.
În plus, prāṇa este legătura dintre lumea materială, conștiința și mintea. Este ceea ce face viața posibilă la nivelul materialului. Prāṇa reglează toate funcțiile fizice, precum respirația, alimentarea cu oxigen, digestia, eliminarea și multe altele. Funcția corpului uman este asemănătoare unui transformator, care primește energie din fluxul universal prāṇa, distribuind acea energie și apoi eliminând-o. Dacă o persoană sau o cameră are o vibrație sănătoasă, armonioasă, spunem: „Aici este prāṇa bună”. Boala, pe de altă parte, deranjează sau blochează fluxul prāṇa. Pe măsură ce ne dezvoltăm capacitatea de a controla prāṇa, obținem armonie și sănătate, atât a corpului cât și a minții. În plus, cu o practicare îndelungată și consistentă, se simte o expansiune a conștiinței.

Prāṇa este împărțită în 10 funcții principale:

Cele 5 prāṇa: prāṇa, apāna, udāna, vyāna și samāna.

Cele 5 upa-prāṇa: naga, kūrma, devadatta, kr̥kala și dhanañjaya.

Cele 5 prāṇa

PRĀṆA

Prāṇa este acea funcția specială a celei prāṇa cosmice, care alimentează corpul uman cu oxigenul esențial. Energia sa curge de la nări până la nvelul inimii. Aerul curat este vital pentru sănătate, și totuși doar aerul în general nu este factorul decisiv în sănătatea bună. Unii oameni sunt predispuși la boli, chiar dacă se află frecvent la aer proaspăt. Pe de altă parte, unii oameni care locuiesc în încăperi sau suburbii cu o calitate relativ scăzută a aerului rămân sănătoși. Sănătatea noastră nu este influențată doar de factori externi. Sănătatea este, de asemenea, guvernată de starea noastră interioară, de puterea de rezistență și de voința interioară – ātma-bala – vitalitate interioară. Când ātma-bala este puternică în interior, forțele externe nu ne pot face rău. Practicarea „Yoga în viața cotidiană" întărește vitalitatea. Anumite tehnici activează în special prāṇa-śakti, acestea fiind bhastrikā, nāḍī-śodhana și ujjayī-prāṇāyāma.

APĀNA

Apāna-prāa influențează partea inferioară a corpului de la nivelul buricului până la tălpile picioarelor. Această prāa reglează procesul de eliminare. Bolile care afectează abdomenul inferior, intestinele, rinichii, tractul urinar, picioarele etc. sunt rezultatul tulburării apāna-prāa. Tehnicile nauli, agni-sāra-kriyā, aśvinī-mudrā și mūla-bandha servesc la întărirea și purificarea apāna-prāa.

Nauli Agnisara

VYĀNA


Vyāna-prāa curge prin canalele nervoase ale corpului uman. Ea are un efect asupra întregului corp și în special asupra nāḍī. Circulația slabă, stimularea nervoasă impară și colapsuri nervoase provin dintr-o deficiență în vyāna-prāaVyāna-prāa este activată și întărită în practicarea kumbhaka (reținerea respirației). În cazul respirației naturale există o pauză automată între inspirație și expirație. În practicarea prāāyāma, această pauză este prelungită în mod conștient. Când reținem respirația, reținem energia din corp, rezultatul fiind o creștere a presiunii. Această presiune are ca efect eliberarea blocajelor energetice. Kumbhaka stimulează sistemul nervos. Oricine care a combinat tehnicile kumbhaka și Mahā-bandha știe senzația ulterioară, plăcută, de pace care curge prin corp. Acesta este motivul pentru care este posibilă meditația bună după această practică. Sentimentul este produs de fluxul crescut de vyāna-prāa în tot corpul. 

Este recomandat să efectuați următorul exercițiu de respirație de câteva ori pe zi.

• Inspirați și expirați adânc o dată

• Din nou inspirați și rețineți respirația atâta timp cât vă este confortabil (numărând până la 20, 30 etc.)

• Expirați și rețineți din nou respirația pentru o vreme

• Repetați acest exercițiu de 4-5 ori.

Beneficiul acestui exercițiu de respirație simplă se observă rapid, iar nervii noștri ne sunt cu adevărat recunoscători.

UDĀNA

Udāna-prāa este energia ascendentă care curge de la inimă la cap și la creier. Udāna-prāa însoțește trezirea Kuṇḍalinī-śakti. Cu ajutorul udāna-prāa, corpul astral se separă de corpul fizic. O puternică udāna-prāa ușurează faza morții. Cu controlul udāna-prāa, corpul devine foarte ușor și se poate dobândi capacitatea de a levita. Când udāna-prāa este în controlul nostru, obstacolele externe cum ar fi apa, pământul sau pietrele nu ne mai împiedică. Practicarea intensă a exercițiilor de respirație yoga oferă, de asemenea, posibilitatea de a merge pe apă sau chiar de a pluti în aer. Fachirii care stau așezați sau culcați pe un pat de cuie au capacitatea de a-și controla udāna-prāa. Yoginii care trăiesc în pădure și rămân neafectați de căldură, frig, spini și insecte etc. sunt protejați prin controlul udāna-prāa. Udāna-prāa este activată de practicarea ujjayī-prāāyāma, bhramarī-prāāyāma, precum și de viparīta-karaī-mudrā.

mq3

Tehnica bhramarī-prāāyāma

• Înfundați-vă urechile cu degetele și inspirați. În timp ce expirați prin nas, zumzăiți ca o albină (gura rămâne închisă).

• După aproximativ 5-7 respirații stați nemișcați și respirați în mod natural, cu urechile încă înfundate. Concentrați-vă asupra spațiului vostru interior și asculți sunetul interior.

• Acest exercițiu vă va calma nervii și gândurile, va promova concentrarea și vă va aduce în contact cu sinele vostru.

SAMĀNA

Samāna este o prāṇa foarte importantă care leagă două cakre principale – anāhata și maipūra-cakra.  Samāna-prāṇa distribuie energia nutriției în întregul corp uman. Suntem conștienți că mâncarea nu influențează doar corpul nostru fizic, ci afectează și psihicul și conștiința noastră. Calitatea pranei (toate tipurile de prāṇa) este direct asociată cu calitatea alimentelor noastre. Alimente pure, de calitate sattva, vegetariene și practicarea prāāyāma vă vor oferi un corp sănătos și echilibrat.
Samāna-prāṇa are o influență asupra maipūra-cakra, al cărei element coerent este focul. Când yoginii dobândesc capacitatea de a controla samāna-prāṇa, au o flacără pură în interior. Cei în care samāna-prāṇa este complet pură sunt înconjurați de o aură radiantă care poate fi remarcată chiar și de cei care nu au capacitatea de a vedea aura.

Această prāṇa este întărită prin practicarea agni-sāra-kriyā și nauli. Practicarea acestor două kriyā previne problemele digestive și diabetul zaharat. Îmbunătățește rezistența pacientului în fața bolilor infecțioase și a cancerului, datorită focului digestiv care se trezește în întregul corp, care purifică și curăță.

Cea mai eficientă tehnică pentru trezirea samāna-prāṇa este Kriyā-yoga. Practica Kriyā-yoga încălzește întregul corp. Acest lucru se datorează creșterii samāna-prāṇa. O persoană foarte conștientă poate observa aura unui practician Kriyā-yoga devenind mai strălucitoare și mai puternică după fiecare serie de practicare.

Cele 5 upa-prāṇa

Cele 5 upa-prāṇa reglementează funcțiile importante ale corpul uman.

NAGA – Râgâitul

Elimină blocajele de prāṇa și apāna și previne formarea de gaze în sistemul digestiv. Suprimarea constantă a naga poate duce la aritmie cardiacă. Alte funcții includ declanșarea reflexului vomei din cauza indigestiei și dizolvarea blocajelor de samāna-prāṇa.

KŪRMA Clipitul

Această upa-prāṇa funcționează în zona ochilor, controlând deschiderea și închiderea pleoapelor. Energia acestei upa-prāṇa este activă atunci când suntem treji, fiind revitalizată în timpul somnului. Kūrma protejează ochii împotriva pătrunderii prafului și a corpurilor străine etc. Tulburarea acestei upa-prāṇa provoacă clipitul necontrolat și irită pleoapele. Practicarea Trāṭaka oferă echilibru și putere pentru kūrma, la fel ca și cântarea oṁ, plasarea palmelor calde peste ochi și asanele în care capul este aplecat înainte.

DEVADATTA – Căscatul

Funcția devadatta este similară cu cea a samāna-prāṇa. Căscatul elimină gazele, reducând oboseala după mâncare. Anumite alimente precum cerealele, ceapa și usturoiul provoacă oboseală. Mulți yogini mănâncă numai legume și produse lactate pentru a-și menține nivelul de vitalitate și pentru a reduce astfel letargia.

KR̥KALA Strănutatul

Îndepărtează blocajele din sistemul respirator. Strănutul poate, de asemenea, să ușureze durerea de cap, deoarece eliberează blocajele de energie din cap și gât. Un strănut nu trebuie suprimat, deoarece acest lucru poate afecta vertebrele coloanei vertebrale cervicale. În poveștile din folclor se spune că cel care strănută cu voce tare și cu putere, are o viață lungă. Strănutul slab indică o vitalitate slabă.

DHANAÑJAYA – Deschiderea și închiderea valvelor cardiace

Dhanañjaya se află aproape de inimă. Influențează întregul corp și, în special, mușchii inimii prin deschiderea și închiderea valvelor cardiace. Aritmia cardiacă și chiar atacul de cord pot apărea din cauza unei perturbări grave a dhanañjaya.

Există 4 zone în corpul uman, unde fluxul prāṇa este deosebit de intens prin talpa fiecărui picior și palma fiecărei mâini. Picioarele sunt strâns legate de elementul pământ și reprezintă polaritatea negativă. De aceea, nu trebuie să vă concentrați niciodată asupra picioarelor în meditație. Dimpotrivă, energia palmelor provine din inimă. Este legată de elementul aer și produce polaritate pozitivă.

Există un exercițiu prin care putem să simțim foarte clar prāṇa în mâini.

Ridicați brațele lateral, cu palmele orientate spre față. Țineți brațele întinse și mișcați-le în semicerc înainte, aducând încet palmele una spre cealaltă. Rămâneți complet relaxați, reducând încet distanța dintre mâini. Pe măsură ce palmele se apropie, veți fi conștienți de o senzație amplificată între mâini sau de „ace” în palme. Apropiați palmele, până când distanța dintre ele este de aproximativ un centimetru. Acum, din cauza energiei care iese din mâinile voastre, se simte ca și cum mâinile sunt într-adevăr trase una spre cealaltă. Prāṇa provoacă acest lucru. Dacă mișcați acum mâinile spre exterior, veți simți presiunea pe spatele mâinilor, producând efectul opus. Și aceasta este prāṇa, pentru că prāṇa curge fără piedici prin întregul corp.

Prāṇa este distribuită în tot corpul, prin rețeaua nāḍī (nervilor). Există 72.000 de nāḍī în corpul uman. Dintre acestea, există trei nāḍī de o importanță deosebită.

Iḍā, „sistemul lunii”, se corelează cu nara stângă și sistemul nervos parasimpatic.

Piṅgalā, „sistemul soarelui”, se corelează cu nara dreaptă și sistemul nervos simpatic.

Suṣumnā, „nāḍī central”, pătrunde în coloana vertebrală și se corelează cu sistemul nervos central.

pranayama chi map

Practicarea asanelor și prāṇāyāma armonizează iḍā și piṅgalā-nāḍī și are un efect de purificare, întărire și echilibrare a fluxului de energie în toate cele 72.000 de nāḍī. Practica prāṇāyāma și meditația sporesc fluxul de energie în suṣumnā-nāḍī. Când energia spirituală începe să curgă în suṣumnā, anumite centre ale creierului și cakra sunt activate, creând o dezvoltare și expansiune a conștiinței noastre la niveluri spirituale superioare.

Prāṇa însăși este total pură și neutră, la fel ca apa unui râu, clară și curată. În cursul său, râul preia multe substanțe care schimbă calitatea apei. Exact la fel se întâmplă și cu prāṇa. Prāṇa curge în corp curată și pură, dar modul în care aceasta se îndepărtează, depinde de individ – de stilul său de viață, calitățile și sentimentele interioare, tipul de hrană consumată, mediul și compania în care trăiește. Calitatea prāṇa de a emite radiații de la oameni influențează atât mediul înconjurător, cât și persoanele însele.

309264010 1761954124155201 7976098169665602164 n

Nivelul vitalității existente în sânge și celulele individuale determină starea corpului uman.
Cu cât sunt mai multe celule care mor, cu atât mai slab devine omul și îmbătrânește mai rapid. Când fluxul de prāṇa este restricționat, rezultatul este același. Fluxul de prāṇa este afectat de grijile pe care ni le creăm noi înșine. Cu cât ne simțim mai dezinteresați sau mai deprimați, cu atât mai slab este fluxul de prāṇa, lăsându-ne mai sensibili la boală, iar procesul de îmbătrânire are loc mai rapid. Pe de altă parte, cei care sunt echilibrați și mulțumiți, radiază vitalitate iar puterea lor ajunge și la alți oameni. Prin urmare, ar trebui să ne străduim mereu să radiem prāṇa pozitivă.

Prāṇa pe care o radiem („vibrația” noastră sau „aura”) este clar perceptibilă de ceilalți. Tipul aurei depinde de puritatea gândurilor și sentimentelor noastre, precum și de bioritmul nostru intern și de starea fizică a sănătății. Tulburările psihice, tensiunea interioară și boala sunt văzute clar în aură, precum și un echilibru armonios al corpului, minții și sufletului.

Este cel mai avantajos pentru alții și pentru noi înșine să cultivăm gânduri pozitive, de încredere. Mai presus de toate, gândurile negative, auto-distructive și ostile sunt cele mai dăunătoare pentru noi. Cu o astfel de atitudine mentală ne otrăvim. De aceea aspiranții yoga se străduiesc întotdeauna să-și păstreze gândurile și sentimentele lor pure și pozitive. Practicarea meditației și mantra menține prāṇa pură și practica prāṇāyāma mărește capacitatea noastră de a stoca prāṇa.

Când sufletul părăsește corpul și vine moartea, energia vieții scapă din corp. Destinul nostru este să murim într-o zi, dar adesea uităm de acest fapt. Când murim, lăsăm totul în urmă – corpul nostru, posesiunile lumești, prietenii și, de asemenea, dușmanii. Deci unde se află sensul vieții? Scopul vieții este de a recunoaște realitatea. Această realitate este sinele divin (atma) din noi. Aceasta este ceea ce căutăm în meditație, atunci când ne punem întrebarea: „Cine sunt eu?”. Când ne recunoaștem sinele, ne-am realizat sinele divin.

Pentru a realiza acest lucru, exercițiile fizice și tehnicile de respirație sunt prea puține. Întreaga viață a unei persoane trebuie să fie îndreptată spre bine. Când ne eliberăm de ură, lăcomie, furie, invidie, gelozie, pasiune și dependență, când trăim în dragoste, armonie și înțelegere cu mediul și cu noi înșine, toate problemele noastre vor fi rezolvate. Când practicarea zilnică și un mod pozitiv de viață se îmbină între ele într-un mod care devine unul, practica noastră a devenit eficientă și reușită.