Tada drastuh svarupe avasthanam

 

Tada= atunci, când

Drastuh = observatorul, conducătorul

Svarupe = în forma sa, în forma adevărată a Sinelui

Avasthanam = stare de supunere

Atunci ( când citta vrtti sunt sub control), se află observatorul (atma) supus în natura sa reală.

 

Omul beat, care a priedut controlul asupra sa și a conștiinței sale, poate uita temporar și numele său sau se poate considera fiind altcineva, și cu încăpățănare susținând că este acel, care de fapt nu este. După căteva ore, după ce alcoolul se va evapora și el devine treaz, își va aminti din nou, cine este și care este numele lui.

Exact așa și noi în necunoștiința noastră credem, că suntem corpul, sau ne identificăm cu gândurile și senzațiile noastre. Dar în același timp atma, sinele suprem, nu are nici un atribut. Atma stă pe din afara tuturor lucrurior pe care suntem capabili de a ne imagina în starea conștientă.

De ce știm atât de puține despre atma noastră? De aceea, fiindcă nu putem recunoaște realitatea printre multele valuri și voaluri în interiorul nostru. Prin citire și ascultare nu se poate obține siguranța completă. Tot timpul rămân dubii, dacă ceea, ce am citit sau am auzit, este cu adevărat adevărul. De aceea yoghinii caută căi și metode, cu ajutorul cărora pot trăi personal aceste experiențe și cunoștiințe.

Observatorul se poate cunoaște pe el însuși doar dacă are citta vritti sale sub control, la fel cum poate observa fața sa în fața unei oglinzi, sau asupra nivelului calm al apei. Până nu vom vedea Sinele nostru original divin, nu vom obține nici măcar motivația corectă pentru a persevera mai departe pe calea spirituală.

Maestrul meu, Parmhansa Svami Madhavananda, dădea un exemplu: sunt doi cai diferiți, unul trăiește în fermă, altul este într-o imagine. Ambii sunt cai de aceași culoare, statură și apariție, dar putem călări doar pe cel adevărat. Și Patanjali, precum și alți învățători, compară conducerea intelectuală, calului de pe imagine, care nu se poate folosi.

În acest context îmi amintesc la o experiență proprie. Odată mergeam cu trenul și îmi era foarte foame. Mă uitam printr-o revistă, unde pe o pagină era o iamgine a unui platou cu salată și brânză, cu un aspect gustos. Uitându-mă la această imagine foamea mea nu s-a micșorat, ci a crescut mai mult. Și la fel este cu cititul nostru. Prin citirea descrierilor mai bune și mai sofisticate, nu vom mulțumi dorințele noatre. Acestea se vor îndeplini doar prin propria experiență.

Cârțile reprezintă o parte importantă a vieții noastre, deoarece ele ne inspiră. Ele devin obstacol doar atunci, când lectura noastră trece peste limita rezonabilă, iar noi doar citim, fără să lucrăm pe noi înșine, sau dacă diferitele opinii sau idei ne aduc în confuzie și crează multe vrtti deranjante în citta noastră.

Considerați cărțile ca o intrucție sau inspirație, dar strângeți experiențele proprii. Ambele sunt importante – teoria și practica. Un Maestru spiritual adevărat se numește brahma-nișta-șrotria. Brahma-nișta este acel, care sa identificat cu sinele suprem și cunoștința lui iese din propria experiență. Șrotria este acel, care este capabil să predea cunoștința sa mai departe și să inspire pe ceilalți cu cuvintele sale.

Într-o prelegere legată de aceastră sutra Vishwaguruji a mai spus:

Încercați să dezvoltația acele vrtti în conștiința voastră, vrtti sănătoase, îmi doresc să fiu așa și voi respecta timpul... Renunțați la televizor seara, renunțați la internet, renunțați la baruri sau jocuri de hazard, renunțați la telefoanele târzii, și mergeți să dormiți devreme. Dacă nu puteți dormi, meditați. Devreme, dimineața faceți un duș cu apă rece, și practicați asane, pranayama, și toată ziua lucrați fără să dormiți. Seara o să sforăiți, foarte repede, așa schimbați programul, foarte ușor. Depinde de voi. Această jiva a dormit multe multe vieți, somnul nu are sfârșit pentru acest jiva atma ( suflet). Omul ar trebui să se trezească.

Deci Yoga citta vrtti nirodhah repetă Patanjali. Când sunteți inspirați de cuvintele Maestrului, guru vakya, sunteți inspirați de shastre –literatura antică, sunteți inspirați în satsang, se trezesc unele vrtti noi în voi. Acum ce e de făcut, unde se începe? Patanjali spune direcționați vrtti, nu le opriți, nu controlați gândurile, dar direcționați-le spre gânduri frumoase. Tada drastuh svarupe avasthanam atunci drasta, voi, cel care privește, voi sunteți martorul, fixați gândurile voastre în savrupa, atma vostru, sinele vostru. Realizați situația despre care v-am spus.

Și acum unde este soluția? Detașarea deasupra atașării. Sri Ady Shancarachariya a spus într-un bhajan minunat ”Cit ananda rupa, shivoham , shivoham, shivoham”. Cunoașteți acest bhajan foarte bine. El spune eu nu sunt aceste elemente, nu sunt aceste gânduri, nici corpul acesta, nici aceste indrias –simțuri nu sunt, nici aceste prane, nu am mamă, nici tată, nu există nici Maestru nici discipol. Sunt conștiința divină cosmică, supremă, sunt atma.

Dar dacă aveți atașări sunteți acel șoricel mic, care fuge pe sub mobilă dintr-o parte în alta. Depinde de voi, totul este în mâinile voastre.

Deci Tada drastuh svarupe avasthanam atunci prin meditație voi sunteți drasta, ce este sarupyaha care este forma mea, cine sunt eu? eu nu sunt acest corp, nu sunt indrias, nu sunt aceste panchprane, upaprane, nu sunt mamă, tată, copil, sunt atma. Și fixați gândurile în atma gyana, în atma, atunci se poate ajunge la eliberare sau realizare.

Nu este ușor de realizat ceea ce vă spun. Dezvoltați disciplina, treziți-vă Tada drastuh svarupe avasthanam. Atunci practicantul în meditație realizează cine sunt, și retrage toate vrtti gândurile sale în acea direcție. Și ce se întâmplă apoi? 

.... puteți citi în următoarul articol din seria Sutrele lui Riși Patanjali - Un ghid pentru autocunoaștere