Vishwaguruji a trăit cu Holy Guruji din copilărie. El a atins realizarea de sine la o vârstă fragedă, iar apoi sa aventurat să răspândească înțelepciunea și lumina liniei sale spirituale în întreaga lume. Începând cu 1970, el trăiește și lucrează în Europa. Prin activitățile sale Vishwaguruji a devenit familiarizat cu modul de viață a oamenilor din Vest, și de numeroasele probleme cu care oameni se confruntă în lumea modernă, cu consecințe psiho-somatice ale unui mod greșit de viață, stresul, teama și boli psihice. El a dezvoltat un sistem global numit "Yoga în viața cotidiană", bazată pe tradiția yoga originală și special îndreptate spre situația și nevoile civilizației moderne. Sistemul poate fi trăit și practicat de toți, indeferent de vârstă, statut social, naționalitate și confesiune.

Principalele puncte ale învățăturilor lui Vishwaguruji sunt:
• sănătatea fizică, mentală, socială și spirituală
• respectarea vieții
• toleranță pentru toate religiile, culturile și naționalitățile
• pacea globală
• protecția drepturilor și a valorilor umane
• protecția mediului și conservarea naturii.

Realizarea acestor principii fundamentale ale vieții omului care conduce la dezvoltarea spirituală, auto-realizare și Realizarea lui Dumnezeu.

Eforturile neobosite  a lui Vishwaguruji de a ușura suferința oamenilor și a tuturor creaturilor  vii, au fost apreciate și recunoscute de către mulți lideri mondiali și de către guverne. Pentru a numi doar câteva, la Maha Kumbha Mela în Haridwar în 1998,a fost numit Mahamandaleshwar al Panchayati Maha Nirvani Akhara. În anul 2001 în timpul Maha Kumbh Mela în Prayagraj (Allahabad)  i-a fost acordat cel mai înalt titlu spiritual Vishwaguruji, Maestru spiritual al Universului de către Kashi Vidvat Samaj în prezența Sanctității Sale Sri Shankaracharya. În 2002, el a primit Ordinul Danica, cea mai mare decorațiune pentru servicii umanitare, de către Președintele Republicii Croația, Stjepan Mesic. Mai recent, el a primit Premiul Ambasador al Păcii.