Bandha

Bandha înseamnă a bloca, a închide,  a opri. În practicarea Bandhei, fluxul de energie care curge se blochează într-o anumită zonă a corpului și rămâne blocat acolo pentru o vreme. În cazul în care bandha este eliberată, acest lucru face ca energia să inunde mai puternic corpul, cu o putere mai mare.


Există patru tipuri de bandha:

 

Mula Bandha – Contractarea mușchilor anali


Poziția de pornire: poziția de meditație

Concentrare: pe Muladhara Chakra

Respirare: inspirați profund și țineți respirația

Repetări: 3-5 runde

Practică: Inspirați profund și țineți respirația. Puneți mâinile pe genunchi, ridicați umerii și înclinați partea superioară a corpului ușor înainte. Concentrați-vă asupra chakrei Muladhara și contractați ferm mușchii anali.  Țineți contracția musculară și respirația, atâta timp cât este posibil și confortabil.  Cu o expirație lungă reveniți la poziția de pornire. Rămâneți, în această poziție pentru câtva timp  cu respirația normală.

Beneficii: Întărește etajul pelvian, ameliorează hemoroizii și congesția în zona pelviană. Calmează sistemul nervos autonom, calmează si relaxează mintea. La nivel spiritual, Mula Bandha activează si purifica Muladhara Chakra. Trezește conștiința latentă și Kundalini Shakti.

Atenție!: Practicarea mai lungă și mai intensă a Mula Bandhei ar trebui să fie efectuată doar cu îndrumarea unui instructor experimentat  a sistemului "Yoga în viața cotidiană".

 

Uddiyana Bandha - Ridicarea diafragmei

Poziția de pornire: poziția de meditație sau în picioare

Concentrare: pe Manipura Chakra

Respirare: expirați complet și țineți răsuflarea

Repetări: 3-5 runde

Practică: expirați complet și țineți răsuflarea. Puneți mâinile pe genunchi, ridicați umerii și înclinați corpul ușor în față, menținând spatele drept. (La practicarea acestei bandhe în picioare, îndepărtați puțin picioarele și îndoiți ușor genunchii)  Concentrați-vă pe Manipura chakra, trageți mușchii abdominali  în sus în cavitatea abdominală, în măsura în care este posibil.  Mențineți poziția, atâta timp cât vă este confortabil. Eliberați tensiunea musculară și reveniți la poziția inițială cu o inspirație profundă.  Rămâneți, în această poziție pentru câtva timp  cu respirația normală.

Beneficii: Activează Manipura Chakra și plexul solar. Stimulează activitatea intestinală și ajută la ameliorarea constipației. Stimulează pancreasul și ajută la diabet. Întărește sistemul imunitar. Echilibrează mintea, calmează iritabilitatea și furia și anihilează dispoziția depresivă.

Atenție!: Efectuați numai pe stomacul gol! Nu practicați această Bandha cu tensiune arterială ridicată, sau o stare de spirit depresivă.

 

Jalandhara Bandha – Blocarea bărbiei

Poziția de pornire: poziția de meditație

Concentrare: pe chakra Vishuddhi

Respirare: inspirați profund și țineți respirația

Repetări: 3-5 runde

Practică: Inspirați profund și țineți respirația. Puneți mâinile pe genunchi, ridicați umerii și înclinați corpul ușor in față, menținând spatele drept. Apăsați bărbia ferm spre piept sau între claviculele, astfel încât traheile și esofagul sunt închise ferm. Concentrați-vă asupra Chakrei Vishuddhi și țineți respirația atât timp cât este posibil și confortabil. Ridicați capul și cu o expirație lungă reveniți la poziția de pornire. Rămâneți, în această poziție pentru câtva timp cu respirația normală.

Beneficii: Acest exercițiu trezește centrele energetice interioare, în special chakra Vishuddhi. Îmbunătățește capacitatea de a reține respirația pentru o perioadă lungă de timp și dezvoltă capacitatea de concentrare. Benefică pentru bolile gâtului si reglează funcția tiroidei.

Atenție!: Respirația trebuie reținută numai atâta timp cât este posibil. Dacă există probleme cu tiroida, consultați un medic înainte de a practica bhanda.

 

Maha Bandha – Bandha Mare

Poziția de pornire: poziția de meditație
Concentrare: asupra chakrelor Muladhara, Manipura și Vishuddhi

Respirare: expirați complet și țineți respirația

Repetări: 3-5 runde

Practică: Inspirați profund si expirați prin gură. Țineți respirația. Așezați mâinile pe genunchi, ridicați umerii și înclinați partea superioară a corpului puțin înainte, menținând spatele drept. Efectuați Jalandhara Bandha și concentrați-vă asupra Chakrei Vishuddhi. Efectuați Uddiyana Bandha și concentrați-vă pe chakra Manipura. În cele din urmă, efectuați Mula Bandha și concentrați-vă asupra Chakrei Muladhara.  Rămâneți în această poziție, cu toate cele trei bandhe menținute, atâta timp cât puteți ține ușor respirația. Eliberați bandhele în aceeași secvență cum au fost aplicate. Inspirați profund și reveniți la poziția de pornire. Rămâneți, în această poziție pentru câtva timp cu respirația normală.

Beneficii: Maha Bandha este benefică pentru sănătatea întregului corp, în special a sistemului nervos autonom, organelor interne, mușchilor si nervilor. Are o influență pozitivă asupra minții.

Atenție!: Măsurile de precauție indicate pentru fiecare dintre bandhele individuale sunt valabile pentru Maha Bandha.

În general, respirația este deținută în timpul practicii de bandha. Mula Bandha și Jalandhara Bandha pot fi efectuate după inspirație, precum și după expirație. Uddiyana Bandha și Maha Bandha sunt efectuate numai după expirație.

Beneficiile bandha:  Pe măsură ce bandha oprește momentan fluxul de sânge, cu eliberarea bandhei există un flux crescut de sânge proaspăt, care îndepărtează celulele vechi, moarte. În acest fel, toate organele sunt consolidate, reînnoite și întinerite și circulația este îmbunătățită.

Bandhele sunt de asemenea benefice pentru centrele creierului, nadiurile și chakrele. Canalele energetice sunt purificate, blocajele sunt eliberate și schimbul de energie este îmbunătățit. Bandha atenuează stresul si agitația mentală și aduce armonia interioară și echilibrul.