Mantra

मंत्र

Mantra

ॐदीपज्योतिपरब्रह्मदीपंसर्वेमोहनं।

दीपंसजतेसर्वंसन्ध्यादीपंसर्वंसत्यं

OM DĪP JYOTI PARABRAHMA

DĪPAṂ SARVE MOHANAṂ

DĪPAṂ SAJATE SARVAṂ SANDHYĀ

DĪPAṂ SARVAṂ SATYAM

OM ŚĀNTIḤ ŚĀNTIḤŚĀNTIḤ

OM este lumina lui Dumnezeu
Înlătură întunericul ignoranței
Numai această lumină izgonește întunericul
OM DEEP este lumina înțelepciunii și cunoașterii
OM Pace Pace Pace

Mantrele sunt cuvinte cu o mare vibrație și energie spirituală puternică.

Într-un Bhajan se spune: "Noi dăm și luăm prin cuvinte. Noi comunicăm și înțelegem prin cuvinte ".

Fiecare cuvânt are propria sa vibrație și atunci când este spus, produce un efect corespunzător în funcție de sensul și vibrația sa. Un cuvânt prietenos și politicos, cum ar fi "Vă rog fiți amabili să faceți acest lucru pentru mine", dă naștere unei reacții cu totul diferite față de o formă agresivă de adresare, cum ar fi: "Acum, fă ceea ce am spus!". Oamenii, locul, timpul și circumstanțele sunt toate la fel, precum este și gura și, limba. Singura diferență este în cuvinte.

În lumea Astrală, există, de asemenea, anumite cuvinte necesare pentru comunicare și, la fel ca și în lumea noastră, există câteva reguli care trebuie respectate. Dacă ne-am dori să sunăm pe cineva și propriul nostru telefon sau telefonul celeilalte persoane este deranjat, nu poate avea loc nici o conversație. Prin urmare, o cerință de bază pentru comunicare este faptul că atât stația de emisie și cea de recepție să funcționeze bine. Dar mai există încă și mai multe condiții care trebuie îndeplinite. Comunicarea nu poate avea loc în cazul în care limba vorbită de către una dintre părți nu este înțeleasă de cealaltă parte, chiar dacă ambele telefoane sunt în stare de funcționare bună.

Animalele posedă, de asemenea, propria lor "limbă". De exemplu, peștii comunică între ei fără cuvinte, ei comunică prin transmiterea directă a valurilor de energie ale creierului. Dacă observăm un banc de pești ni se pare uimitor și aproape de neînțeles cât de perfect sunt coordonate mișcările lor. Ei înoată foarte dens, aproape unul de celălalt fără să se ciocnească, și se mișcă simultan și exact în aceeași direcție.

Prin urmare, la fiecare nivel există o anumită limbă, care servește în scopul comunicării.

Așa cum am menționat anterior, Mantra sunt o serie de cuvinte care, în ansamblul lor formează un sunet cu o vibrație pozitivă. Cuvintele înseamnă sunet și sunetul produce vibrații. Vibrația este putere - o putere atotpătrunzătoare, creatoare care generează mișcare și rezonanță. Energia înseamnă viață, și unde există viață, există, de asemenea, creație.

Cuvântul și sunetul sunt cele mai puternice puteri în Cosmos. Mulți oameni cred că dragostea este cea mai mare putere, dar acest lucru este greșit. Iubirea pământeasca este destul de fragilă și capricioasă. Dar cuvintele sunt foarte puternice. Cuvintele pot face pe cineva fericit sau nefericit. Ele pot trezi iubirea sau o pot distruge.

Sri Mahaprabhuji a spus: "Cuvintele ar trebui să cadă de pe buzele tale ca florile parfumate". Un singur poem sugerează: "Asigurați-vă că faceți toată lumea fericită prin cuvintele voastre. Lăsați ca pacea și armonia să vibreze prin voi și să radieze de la voi. "

Pentru a spune ceva amabil cuiva nu costă nimic. Dar un cuvânt aspru sau rău intenționat poate costa foarte mult. Prin urmare, acesta nu poate fi decât în avantajul nostru, să vorbim cu amabilitate și cu ușurința în fiecare situație. În cazul în care acest lucru pare imposibil, atunci este mai bine să tacem. Noi ar trebui să luăm în considerare cu atenție fiecare dintre gândurile noastre în inima noastră înainte de a ne exprima, pentru că după aceea nici o putere de pe pământ nu poate să-le aducă înapoi. Un proverb spune: "Trei lucruri nu se pot întoarce înapoi - cuvintele pe care le-ați spus, glonțul care a fost tras și sufletul care a părăsit corpul".

Cele două silabe ale cuvântului Mantra înseamnă, "man" (mintea) și "tra" (eliberarea). Mantra este un sunet care poate elibera mintea de frică, dependență și de tristețe. Odată ce mintea este eliberată, alte probleme sunt rezolvate în mod automat, deoarece cea mai mare problemă este mintea în sine. Mintea este neliniștită și în mod constant ocupată cu multe gânduri. În agitația vieții de zi cu zi și problemele lumești, nu ne găsim timp să ne gândim la Dumnezeu. Mantra oferă pace minții și ghidează gândurile noastre.

Un alt sens al silabei "tra" este împlinirea. Un pahar de apă poate satisface nevoia celui căruia îi este sete. Dar, ce tip de sete este cea care ne însetează mintea, și care este modul în care poate fi săturată aceasta? Cât de mult este atașată mintea și cum se poate detașa?

Atma, Sinele nostru interior, este esența Sinelui Cosmic, a cărui natură este Maha Ananda, Fericirea Supremă. Prin urmare, fericirea interioară-cea mai caracteristică a fiecărui individ, ca o parte a Sinelui Cosmic, este Ananda. Atma nu se naște, este nemuritor. Atma, Sinele nostru adevărat, este sat-chit-ananda - adevărul, conștiința, fericirea. Setea de nestins a spiritului nostru își dorește acest lucru, să se dizolve complet în această fericire. Numai atunci când Sinele este cufundat în Ananda poate fi găsită pacea. Înainte de a putea ajunge la apa mult dorită, trebuie să lucrăm din greu ca să îndepărtăm pământul și pietrele. Aceste obstacole sunt problemele de zi cu zi și dificultățile cărora trebuie să facem față. Mantra poate ajuta să depășim grijile noastre zilnice, preocupările,și bolileși nenorocirile. Mantra ne va conduce la experiența Ananda - fericire necondiționată.

Yoga este baza tuturor cunoștințelor. Yoga înseamnă lumina, conștiința și existența, care întotdeauna a fost, întotdeauna este și va fi întotdeauna. Tot ceea ce este vizibil și ceea ce nu este vizibil, este unit în armonie și echilibrat prin principiul yoga. Este puterea care unește cunoștințele, cunoscătorul și obiectul cunoașterii. Yoghinii și Rishii au descoperit și explorat această cunoaștere în meditație, pentru a o transmite pentru binele omenirii. Caracterele din scriptura sanscrită, de asemenea, au fost descoperite în meditație și fiecare dintre ele are un efect corespunzător asupra unui anumit nivel al Universului. Mantrele sanscrite pe care le folosim astăzi provin din lucrarea spirituală a yoghinilor. Acesta este motivul pentru care impactul mantrei în sanscrită originală, este de multe ori mai mare decât în orice altă limbă. Caracterele sanscrite sunt cunoscute sub numele devanagari (Deva înseamnă "Dumnezeu" și Nagar înseamnă "cetățean"). Sanscrita este "scrierea zeilor". Acest lucru înseamnă că această limbă a existat de la începutul lumii.

 

Există diferite forme de mantra:


1. Bhajan (Cântece spirituale)
Un Bhajan transmite înțelepciune spirituală și claritate. Cântatul Bhajanurilor inspiră atât pe cel care îl cântă precum și ascultătorul. Bhajanurile purifică conștiința, ridică sentimentele și trezesc devotamentul (Bhakti).

2. Kirtan (Repetiția Numelui lui Dumnezeu în cântec)
Această formă particulară de practică a Mantrei se referă în special la partea noastră emoțională. Repetarea iubitoare a numelui divin transmite o energie spirituală puternică și purifică conștiința. Cu toate acestea, în principiu, Kirtanurile nu ar trebui să fie cântate pentru mai mult de 5-10 minute, pentru că atunci când sunt efectuate pentru prea mult timp și cu prea multă exuberanță, cântatul Kirtanului stârnește emoție excesivă, ceea ce poate duce la transă, pierderea realității și stări de extaz.

3. Rugăciunea
Rugăciunea este o formă ceremonială a Mantrei. Este un "dialog cu Dumnezeu" și poate fi formulat în mod liber, sau dintr-un text pregătit pentru o ocazie specială, cum ar fi rugăciunea de dimineață, rugăciunea de seară, Grace, etc. În rugăciune simțim prezența lui Dumnezeu foarte clar. Rugăciunea ne ajută să rezolvăm problemele noastre, dezvoltă spiritualitatea și încrederea noastră în noi înșine și în Dumnezeu.

1. Mantra Vindecătoare
O altă formă de Mantra este Mantra de vindecare. Dizarmonia sau blocajele în Nadisuri sau Chakre se manifestă în corpul uman în formă de boală. Aceste centre sunt influențate de vibrații, deci prin cuvinte. În acest fel vibrația mantra exercită, de asemenea, influența plăcută, armonizantă, vindecătoare asupra corpului fizic. Cu toate acestea, efectul mantrei vindecătoare se dezvoltă pe deplin doar atunci când sunt urmate anumite discipline fizice și mentale. În scopul de a preveni utilizarea abuzivă, ele sunt transmise oral de către inițiații și nu în scris.

5. Mantra Spirituală
Un Maestru Realizat oferă o Mantra Spirituală eficientă ucenicului. Maestrul dă această Mantra pentru acei ucenici care vor lucra în mod serios asupra dezvoltării lor spirituale și vor să depună eforturi pentru Moksha (eliberare). Mantra este dată în ceremonia de Mantra Diksha ("Inițiere de Mantra"). O Mantra spirituală ne îndrumă pe calea spirituală, adâncește meditația și concentrarea noastră, și ne ajută să depășim temerile interioare și îndoială. Este, de asemenea, de mare beneficiu pentru stres, anxietate și dezechilibru psihic, precum și în situații dificile de viață.
Mantra este o torță luminoasă pentru aspirantul spiritual, iluminează calea prin întunericul ignoranței. Este un mare pilon de putere, oferindu-ne protecție și ajutor ori de câte ori ne simțim neputincioși sau abandonați. Mantra este "sufletul" meditației noastre. Meditația fără Mantra este zadarnică. Meditația fără Mantra este ca un trup fără suflet.

6. Bija Mantra
După o practică îndelungată și continuă, discipolul ajunge la esența Mantra primită de la Maestru. Bija Mantra este folosită în practica Kriya și în meditație profundă. Bija înseamnă "semință". Conținută în spațiul mic a unei singure semințe, este întreaga structură a unui copac. În același mod, Bija mantra deține puterea întregului Univers. Indiferent dacă puterea Mantra (Mantra shakti) aduce realizarea lui Dumnezeu sau nu aduce această realizare, depinde numai de discipol. Dacă ne dorim să atingem un anumit obiect cu o piatră, succesul nostru depinde de puterea noastră, concentrarea și simțul de intenție. În mod similar, este credința de nezdruncinat, disciplina, motivația și devotamentul aspirantului care determină dacă este sau nu realizată Mantra.

Odată  un Maestru a vizitat un sat mic, unde a fost întrebat de către doi fermieri să le acordeze Mantra. Maestrul a răspuns că înainte de a putea să le dea Mantra, ei trebuie să treacă mai întâi un test. Fiecărui fermier a dat un bob de soia, cu instrucțiunea ca ei să-l păzească bine până când va reveni din nou.
Un fermier a revenit la casa lui și
imediat a pus soia într-o cutie, pe care a închuiat-o. Pentru el acest lucru părea cel mai sigur mod de a păstra darul prețios de la Maestru. Dar celălalt fermier s-a gândit: "Cine știe când Maestrul va veni din nou, până atunci bobul se poate strica sau pierde." Așa că a decis să planteze bobul de soia. În curând o plantă tânără a apărut, iar el a udat-o cu grijă și a îngrijit-o. La momentul recoltării planta a dat o mână de soia. Pe măsură ce Maestrul nu a revenit în sat, fermierul a plantat boabele de soia din nou, iar vara următoare a recoltat un întreg sac de soia!

După trei ani lungi, în cele din urmă Maestrul a revenit în sat, după care ambii fermieri încă o dată au solicitat o Mantra. "Mai întâi dați-mi înapoi bobul de soia pe care vi l-am încredințat", le-a spus. Rapid un fermier a adus cutia, dar când a deschis cutia, în interior se afla doar o molie moartă, care a alunecat în și a mâncat  bobul de soia. Celălalt stătea acolo și aștepta. "Unde este bobul tău?", a întrebat Maestrul. Fermierul a răspuns: "Bobul de soia s-a înmulțit atât de mult încât nu îl pot aduce aici, dar dacă vii cu mine pot să ți-l arăt." El l-a condus pe Maestru la cămară să, unde avea depozitată recolta de 100 de kilograme de soia. Acest fermier a primit Mantra de la Maestru în timp ce celălalt a trebuit să aștepte mai mult timp.

Cel care primește o mantra și pur și simplu "o pune în buzunar", fără să o pună în practică, este la fel ca fermierul care a închis soia într-o cutie în care a fost mâncată de "molia timpului". Numai practica face un Maestru.

Mantra poate fi utilizată în orice situație de viață și chiar și în rutina noastră zilnică pentru a ne relaxa și a liniști mintea. Aceasta va aduce claritate și capacitatea de a gândi pozitiv. La fel ca în toate lucrurile, ar trebui să se evite, de asemenea practici excesive și extreme și niciodată să nu fie practicată cu "forță". Un Yogi reprezintă moderație în toate lucrurile. După cum se menționează în Bhagavad Gita (VI / 16): "Yoga nu va fi stăpânită de cineva care mănâncă prea mult sau care postește excesiv, nici de unul care doarme prea mult sau prea puțin."

În principiu, o mantra spirituală nu cauzează niciodată rău nimănui. Cel mai mult, acesta va rămâne fără efect în cazul în care atitudinea interioară dreaptă este lipsită, sau practica este neregulată. Cu ajutorul Mantrei practica noastră spirituală și, prin urmare, viața noastră devine fructuoasă.

Atunci când se întâmplă acest lucru, rămâne în inima noastră ceva, ce nimeni nu poate îndepărta vreodată. Noi nu ne mai simțim singuri. Mantra ne protejează în orice situație de viață.De fiecare dată când ne gândim la Mantra sau o vorbim, ea ne umple cu o vibrație pozitivă. În acest fel se purifica Sinele nostru interior. Pentru purificare externă avem nevoie de apă și săpun. Mantra ne servește bine pentru purificarea minții, conștiinței și a intelectului. Energia pură a Mantrei elimină toate cusururile și vina din minte și conștiință. Ea ne dă posibilitatea de a stabili un contact între noi înșine și Dumnezeu, și ne dă posibilitatea să ne unim cu Conștiința Supremă.

Sri Tulsidasji a spus: Dacă doriți să găsiți iluminare în exterior și interior, apoi plasați pe pragul limbii perla lucioasă a Numelui Divin (Mantra).