Meditația observării sinelui

"Renunțarea interioară este cea mai importantă renunțare. Dacă nu ai renunțat la eforturile tale în interior, renunțarea externă nu va reuși. În primul rând renunță la calitățile negative și elimină din calea ta interioară pietrele ego-ului, furia, pofta și ura."


"Meditația observării sinelui " este un aspect fundamental al sistemului "Yoga în viața cotidiană". Practica Asanelor și a  Pranayamei se dezvoltă progresiv pe parcursul acestui sistem și, în același timp, practicile de concentrare și de meditație sunt, de asemenea, dezvoltate pas cu pas.

Tehnica "Meditației observării sinelui " ne ajută să atingem Autocunoașterea prin auto-control și prin auto-dezvoltare. Scopul său este de a experimenta și de a realiza Sinele Divin (Atma) în noi. Un astfel de obiectiv suprem nu poate fi atins peste noapte, dar necesită o auto-disciplină, o practică constantă și îndrumarea unui Maestru.

Meditația observării sinelui începe cu întrebarea: "Cum sunt eu?", Pentru a descoperi în cele din urmă răspunsul la întrebarea fundamentală a vieții: "Cine sunt eu?"

În practicarea meditației dobândim cunoaștere spirituală (Para Vidya), care este eternă și neschimbătoare, iar aceasta diferă mult de cunoașterea intelectuală (Apara Vidya). Cunoașterea spirituală nu poate fi predată, ea poate fi câștigată numai prin propria noastră experiență. Ea se desfășoară în interiorul inimii, prin realizare, atunci când persoana urmează legile cosmice, practică Mantra, meditația și primește binecuvântarea Maestrului.

Pentru dobândirea cunoașterii  Atma, este necesar  ca toate nivelurile conștiinței să fie explorate și iluminate: conștiența, subconștiența și inconștiența. Prin înțelegera și purificarea acestor niveluri de conștiință, ceea ce se poate face cu ajutorul meditației, ușa conștiinței supreme se va deschide pentru a dezvălui Atma Divină.

În etapa inițială a "Meditației observării sinelui " practicăm exerciții prin care urmărim atingerea relaxării fizice și mentale complete. Următorul pas este să creștem capacitatea de concentrare prin intermediul practicilor de vizualizare și imaginație. Apoi, mintea este îndreptată spre cercetarea în conținutul propriei noastre conștiințe - calităților personale, percepțiilor și  obiceiurilor de gândire. În același timp, este important să ne detașăm de idei și opinii preconcepute. De-a lungul acestei practici, trebuie să adoptăm un punct de vedere imparțial, în scopul de a obține o perspectivă și o cunoaștere deplină.

Prin urmare, este importantă detașarea de prejudecăți, de opinii preconcepute - "lecții bine cunoscute", și evitarea blocajelor în emoții. Din contra, pătrundeți dincolo de limitele intelectului pentru a vă scufunda în adâncurile conștiinței.

Noi credem în noi înșine, considerăm că ne știm destul de bine, dar când ne uităm mai adânc în interior putem descoperi multe lucruri bune pe care nu le știm. Poate că suntem surprinși de existența unor calități frumoase, pozitive în interiorul nostru, cum ar fi compasiunea, înțelegerea, dragostea, smerenia, răbdarea, disciplina, sinceritatea, determinarea, mulțumirea, bucuria și fericirea profundă. Pe măsură ce devenim mai conștienți de aceste calități, găsim în ele un mare ajutor pentru Sinele nostru, dezvoltarea spirituală și relațiile cu celelalte ființe.

Cu toate acestea, în multe cazuri ne pot surprinde aspectele negative. Acestea împiedică dezvoltarea noastră spirituală și pot cauza dizarmonie în Sinele nostru și în împrejurimile noastre. Cercetează-te cu sinceritate. Vă îngrijorați, sunteți lacom, ambițios, invidios, gelos, intoleranț, neînduplecat, violent, temperat, orgolios, asediat cu complexe? De multe ori nu suntem deloc conștienți de astfel de caracteristici și suntem de părere că noi deja le-am depășit. Dar, uneori, ele ies la suprafață din nou. Acestea se odihnesc în subconștiință ca semințele care așteaptă condițiile favorabile să înmugurească.

Existența vieții noastre se mișcă în zona celor patru niveluri de conștiință:
• inconștient
•subconştient
•conştient
• supraconștiință

Urmele karmice ale încarnărilor noastre anterioare sunt în inconștient. În subconștient se află toate experiențele și impresiile vieții noastre actuale, care au fost înregistrate și stocate acolo de la intrarea sufletului nostru în uter. Subconștientul conține tot ceea prin ce am trecut, fiecare experiență, toate impresiile senzoriale, conștiente cât și cele inconștiente. Se poate compara cu o înregistrare pe bandă. Acolo se înregistrează toate sunetele care sunt culese de microfon. Înregistrările subconștiinței conțin totul, bun și plăcut, precum și problemele suprimate, sentimentele mixte si agresive, teama, tristețea, speranțele și dorințele.

Când ne scufundăm adânc în noi înșine prin meditație, putem deveni conștienți de aceste "semințe " latente în subconștient. Odată cu recunoașterea și analiza cauzelor și a conexiunilor acestora, devine posibil ca noi să le eliberăm și în mod conștient să scăpăm de ele.

Un exemplu: Cineva suferă de o teamă nefondată și caută ajutorul unui psihiatru. Prin analiză se descoperă că această teamă are originea într-un anumit incident din copilărie. Cu recunoașterea cauzei, teama slăbește în importanță, iar persoana afectată o poate elibera în mod conștient.

Incidentele necunoscute și nerezolvate ale evenimentelor din trecut, stocate în subconștient, ne tulbură numai până când conexiunea lor reală devine revelată în mintea noastră conștientă. În lumina cunoștinței, aceste "umbre" dispar imediat.

Prin "Meditație observării sinelui" vom explora lumea noastră interioară și vom învăța să înțelegem că funcția psihicului nostru, este legătura între subconștient și mintea conștientă.

Mintea este ca un râu puternic. Un râu nu poate fi îndiguit pentru mult timp sau să fie adus în stare de repaus. Dacă se ridica un baraj, fără a oferi un deversor, atunci mai devreme sau mai târziu, se produce o catastrofă. Prin explozia barajului terenul este inundat de viitură, aceasta provocând daune. Dacă ne reducem mintea noastră prea puternic și suprimăm în totalitate dorințele și sentimentele noastre, tensiunea care rezultă în subconștient explodează - presiunea interioară devine prea mare.

De fapt, nu putem comanda mintea să se oprească - putem totuși  să-i dăm o direcție la fel cum se poate redirecționa un râu pentru a se evita inundații și daune. Cu ajutorul "Meditației observării sinelui" învățăm să controlăm și să reglementăm "instrumentele"  conștiinței noastre - mintea și simțurile - fără a suprima activitatea lor. Condiția prealabilă necesară pentru acest lucru este de a învăța să recunoaștem și să ne  înțelegem pe noi însuși  și motivele noastre interioare. Prin aceasta, putem în timp util, să intervenim, și să prevenim gândurilor noastre să ia o direcție care ar da naștere problemelor și necazurilor.

În " Meditația observării sinelui" noi învățăm să ne înțelegem și să înțelegem pe alții. Noi învățăm să ne iertăm și să iertăm pe alții. Ne purificăm subconștientul nostru și pierdem treptat inhibițiile și complexele noastre interioare. Gândirea noastră devine bine ordonată și clară și din cauza aceasta suntem capabili să depășim și să evităm multe dificultăți în viață. În cele din urmă recunoaștem adevărata noastră esență și scopul nostru în viață, și lăsăm Sinele nostru interior să se manifeste.

Examinează- ți propria viață. Cauți doar plăceri materiale, sau tânjești după realizare și cunoștințe spirituale? Mâncatul, băutul, dormitul și procrearea umple viața fiecărui animal. Dacă ne străduim doar atât, și nimic mai mult, ne pierdem potențialul nostru uman. Cei care sunt conștienți de oportunitatea existenței umane, să dedice un timp pentru practica spirituală - să mediteze și să se roage, indiferent de credința lor religioasă. Dumnezeu este pretutindeni. Dumnezeu este energia Atotprezentă, conștientă, care pătrunde toată creația și toate ființele vii.