Hatha Yoga Kriya - Tehnici Hatha Yoga

Hatha înseamnă voință, și aici se referă la practica disciplinată și comportamentul folosind voință și energie.

Hatha Yoga este calea practicii și purificării - interne, cât și externe. Prin urmare, este o cale Yoga suplimentară pentru cele patru căi tradiționale. Practica regulată a acestor exerciții necesită voință și disciplină, și de aceea această cale se numește Hatha yoga.

HA-THA, înseamnă, de asemenea soare și lună. Aceasta se referă la unirea și armonia principiilor soarelui și lunii, care rezultă din practica Hatha Yoga.

Există șase tehnici de purificare, care se referă la Hatha Yoga, numite Shat Karma Kriyas sau Shat karmas: Neti, dhauti, Nauli, basti și Shanka Prakshalana, Kapala Bhati Pranayama, Trataka.1. Neti - Purificarea nasului

Există două tipuri de Neti: Jala Neti și Sutra Neti

Jala Neti

Tehnica:

• Umpleți vasul special Neti, cu apă caldă, sărată. Temperatura apei ar trebui să fie 38-40 ° C, cu aproximativ 1 linguriță de sare la 1 litru de apă . Aplecați capul deasupra chiuvetei și introduceți ușor gura de scurgere a vasului Neti în nara dreaptă (care, ca urmare, se închide). Îndoiți capul ușor înainte și, în același timp, înclinați capul spre stânga, astfel încât apa să curgă din nara stângă. Respirația are loc prin gura deschisă. Se toarnă aproximativ jumătate din conținutul vasului prin nara dreaptă.


• Acum, introduceți ușor gura de scurgere a vasului Neti în nara stânga și înclinați capul spre dreapta, astfel încât apa să curgă prin nara dreaptă. Când ați terminat, suflați toată apa rămasă din ambele nări folosind tehnica Kapala Bhati Pranayama (vezi hathayoga kriya 5).


• Pentru a completa purificarea nasului, expulzați puternic aerul încă de 3-5 ori prin fiecare nară, în timp ce țineți cealaltă nară închisă (ca atunci când suflați nasul). Este important ca gura să rămână deschisă în timpul acestui proces pentru a evita intrarea apei în urechi.

Se recomandă ca Neti să fie efectuată zilnic.

Beneficii: Are o influență pozitivă asupra tuturor organelor de simț a capului. Înărește viziunea și ameliorează ochii obosiți (de exemplu, după ce ați lucrat multe ore la calculator). Neti poate fi, de asemenea, de ajutor în ameliorarea durerilor de cap. Memoria și concentrarea sunt îmbunătățite. De asemenea, este benefic pentru problemele cavităților nazale și a sinusurilor. Neti are un efect preventiv împotriva răcelilor și a sinuzitei. Cu utilizarea regulată, Neti poate vindeca sau cel puțin a ușura febra fânului și alergiile la polen.

Atenție: Nu practicați, dacă aveți o răceală severă sau suferiți de dureri de urechi.


Sutra Neti

Acest tip de Neti se realizează cu un șnur de bumbac, care a fost în prealabil înmuiat în ceară de albine topită, sau un cateter din cauciuc moale. Performanța corectă a acestei tehnici are nevoie de o anumită practică și, prin urmare, pentru prima dată, aceasta ar trebui să fie practicată numai sub îndrumarea unui profesor de "Yoga în viața cotidiană".

La fel ca și cu Jala Neti, Sutra Neti produce, de asemenea, o curățare aprofundată a nasului. Efectul de masaj al cateterului funcționează chiar mai intens decât clătirea cu apă sărată.

Aceasta tehnica este foarte utilă pentru persoanele cu probleme respiratorii sau cu nări înguste. Practicarea adecvată se poate efectua în fiecare a doua zi, sau, de asemenea, zi de zi.

Dhauti - Purificarea esofagului și a stomacului

Această tehnică este cunoscută și sub numele Gaj Karn. Gaj înseamnă elefant. Atunci când un elefant simte greață în abdomen, își introduce trompa adânc în esofagul său și suge conținutul stomacului. Astfel ne este demonstrată această tehnică în natură. Tehnica Dhauti ajută la ameliorarea greței când există o aciditate ridicată în stomac, sau când cineva a mâncat ceva alterat sau greu digerabil. Această tehnică poate preveni alergiile alimentare si astmul.

Jala dhauti sau Kunjala Kriya

Tehnica: Se amestecă doi litri de apă caldă (40 °) cu 1 linguriță de sare. Stați în poziție verticală și beți apa rapid pahar după pahar. Vă îndoiți ușor, apăsați mâna stângă în partea inferioară a abdomenului. Cu arătătorul și degetul mijlociu a mâinii drepte apăsați  limba în jos, astfel încât să vă induceți greață. Întreaga cantitate de apă este vomitată într-o jumătate de minut.

Acest lucru poate fi repetat o dată sau de două ori în fiecare săptămână și este indicat să se efectueze dimineața pe stomacul gol.

Beneficii: Are o influență benefică asupra acidității ridicate, alergiilor și astmei. Elimină halena (respirație urât mirositoare).

Atenție: Nu practicați acest exercițiu cu hipertensiune arterială sau glaucom.

Sutra dhauti

Tehnica: Această tehnică de purificare a stomacului necesită utilizarea unei benzi de bumbac, 3 m lungime și 10 cm lățime. Practicarea acestei tehnici pentru prima dată trebuie să fie efectuată numai cu îndrumarea unui profesor "Yoga în viața cotidiană".

Beneficii: La fel ca dhauti această tehnică purifică stomacul și ajută la îndepărtarea acidității ridicate. Purifică tractul respirator superior, și ușurează astfel astmul și alergiile la praf și polen.

Nauli - Izolarea mușchilor abdominali

Există o regulă în yoga că fiecare mușchi trebuie să se miște cel puțin o dată pe zi. Acest lucru aduce energia înapoi în flux și eliberează blocajele. Energia este ca apa. Apa care nu se mișcă, nu curge devine impură și urât mirositoare. Pe de altă parte, apa care curge întotdeauna rămâne pură. Acesta este motivul pentru care ar trebui să ne mișcăm mușchii abdomenului și intestinele noastre zi de zi. Nauli sprijină foarte eficient digesția și procesul de eliminare.

Ca un exercițiu preliminar, se recomandă să se practice următoarea tehnică - Agnisara Kriya.

Agnisara Kriya

Tehnica: Stați cu picioarele ușor îndepărtate.  Inspirați profund pe nas.  Expirati prin gura in timp ce îndoiți ușor genunchii, plasând ambele mâini pe coapse.  Îndreaptați brațele. Spatele este drept, capul în poziție verticală. Mușchii abdominali se relaxează. Acum, fără respirație, mișcați peretele abdominal puternic și rapid, înauntru și în afară de 10-15 de ori.  Inspirați prin nas și reveniți în poziție verticală. Repetati exercitiul de 3-5 ori.

Beneficii: Agnisara Kriya activează Manipura Chakra și trezește "focul digestiv". Ea are un efect stimulator asupra metabolismului, întărește sistemul imunitar și este de ajutor la diabet.

Atenție!: Practicați numai pe stomacul gol. Nu practicați aceasta tehnică in timpul sarcinii, menstruației sau după orice operație abdominală. Consultați un medic înainte de a practica această tehnică, dacă există vreo boală a intestinului sau a pancreasului.

Odată ce mușchii abdominali au fost întăriți timp de câteva săptămâni prin practicarea  Agnisara Kriya, atunci se poate trece la practicare Nauli.

Nauli

Tehnica: Stați în poziție verticală, cu picioarele ușor depărtate. Inspirați profund pe nas. Expirați prin gură si aplecați-vă în față puțin îndoiți, menținând spatele drept. Îndoiți ușor genunchii și puneți ambele mâini pe coapse. Trageți mușchii de-a lungul părților laterale ale abdomenului și în același timp contractați mușchii care rulează în paralel unul cu altul în centrul abdomenului (Rectus abdominus). În acest fel, se produce un efect puternic de aspirație în interiorul cavității abdominale întregi. Când apare impulsul de a inspira, îndreptați-vă și inspirați. Acest proces poate fi repetat de 5-6 ori, sau atât timp cât există încă putere în mușchii abdominali. După o perioadă mai lungă a practăcării acestei tehnici, este posibil să se miște abdominus rectus de la dreapta la stânga, apoi de la stânga la dreapta și, de asemenea, mai târziu, să mișcați acesti mușchi într-o mișcare circulară.

Beneficii:

• Nauli întărește muschii abdominali si face masaj intestinelor și organelor abdomenului inferior. Ea reglează tensiunea arterială și are un efect preventiv împotriva diabetului. Este utilă pentru arsuri la stomac și boli de piele (acnee).


• Nauli este unul dintre cele mai bune exerciții pentru sănătatea noastră, datorită stimulării și efectul de reglare asupra întregului sistem digestiv. Multe boli au originea în sistemul digestiv: dureri de cap, boli de piele, uneori și cancerul. Substanțele toxice și deșeurile produse care nu au fost excretate în timp util, sunt stocate în organism - aceasta este cauza acestor boli.


Atenție!: Practicați pe stomacul gol. Nu practicați in timpul sarcinii sau în cazul când sunt prezente pietre la rinichi sau pietre biliare.

Basti și Shanka PRAKSHALANA - Curățarea completă a intestinelor


Basti

În vremurile anterioare basti a fost realizată în râu în timp ce se stătea într-o poziție îngenuncheată. Cu ajutorul Basti, apa a fost aspirată în intestine și apoi eliminată din nou în râu. Astăzi, această tehnică este aplicată ca o clismă, în scopul de a curăța segmentul inferior al intestinului.

Shanka PRAKSHALANA

Această tehnică se practică dimineața pe stomacul gol și, pentru primele trei ori, ar trebui să fie cu siguranță practicată sub îndrumarea unui profesor  "Yoga în viața cotidiană".

Tehnica:
• Încălziți  șase până la șapte litri de apă la 34-40 ° C. Se adaugă 1/2 linguriță sare de mare  la un litru de apă ( sau sare de dietă la tensiunii arteriale). Temperatura apei trebuie să fie menținută constantă pe parcursul întregii practici.


• Beți rapid întreaga cantitate de apă pahar după pahar. După fiecare pahar de apă, practicați cinci exerciții de întindere și răsucire, cum ar fi Trikonasana, Triyak Bhujangasana, Îndoirea Organismului în lateral, Meru Prishthasana și Tadasana.


• După al cincilea pahar, mergeți la toaletă și efectuați Ashvini mudra (contracția rapidă și eliberarea a mușchilor anali). Această Mudra stimulează peristaltismul intestinelor.


• Continuați să beți apa caldă, sărată, pahar după pahar și practicați cele cinci Asane și Ashvini Mudra până când scaunul mai solid este eliminat. Întregul proces este complet doar atunci când se elimină apa complet curată din intestin. Culoarea apei poate fi gălbuie, dar nu ar trebui să conțină componente solide.


• După aceea,se trece la curățarea stomacului, esofagului și a bronhiilor prin intermediul dhauti (dar cu apa fără sare). În final, practica Jala Neti pentru a preveni durerile de cap. Relaxați-vă timp de aproximativ 1 oră după practica Shanka PRAKSHALANA. Acoperiți-vă bine corpul, dar nu adormiți.

Atenție!: Următoarea dietă este importantă. Khicheri trebuie consumat aproximativ 1 oră după Shanka PRAKSHALANA - acest lucru poate fi preparat înainte de relaxare.

Prepararea de Khicheri:  2 căni de orez Basmati, 3/4 ceașcă de Fasole Mung decorticate (Dal), 1/2 linguriță curcuma pudră, semințe de chimion 1/2 linguriță și sare într-un vas, acoperite cu de trei ori cantitatea de apă . Se lasă să fiarbă până când acesta devine ca o pastă. La o porție, se agaugă 1 linguriță de unt sau de unt clarificat. Acest aliment are efectul de a oferi un film protector asupra tractului intestinal și din acest motiv, pe cât posibil, trebuie consumat. Nu beți nimic timp de 2 ore după aceasta masă.

Dieta:

• În săptămânile care urmează, măncați numai alimente ușor de digerat, deoarece intestinele sunt foarte sensibile după această practică. Timp de 7 zile evitați lapte, brânză, fructe și legume crude, ceai negru și cafea. Timp de 20 de zile evitați alimentele formatoare de gaze, cum ar fi fasolea, conopida, varza, usturoiul, ceapa, condimente iuți și băuturi carbogazoase. Timp de cel puțin 40 de zile evitați carne, pește, ouă și alcool - cu toate acestea, pentru sănătatea noastră este cel mai bine să evităm acestea complet.


• Pentru ca peristaltismul intestinelor  să fie stimulat, este recomandabil să se practice Agnisara Kriya sau Nauli în fiecare zi, urmând tehnica Shanka Prakshalana.


• Este perfect normal ca golirea intestinului să nu aibă loc timp de două sau trei zile după practică. După următoarele cinci zile, dimineața, se poate bea apă caldă și nesărată (4-5  pahare), iar după fiecare pahar seă efectuează aceleași exerciții ca și la Shanka Prakshalana.


• Shanka Prakshalana trebuie practicată de 4 ori pe an, la schimbarea anotimpurilor. În aceste momente, bioritmul nostru intern se schimbă. În mod alternativ, tehnica poate fi practicată cel puțin de două ori pe an, la mijlocul lunii octombrie până la începutul lunii noiembrie, iar la mijlocul lunii martie până la începutul lunii aprilie.

Beneficii: Shanka Prakshalana purifică sângele, detoxifică organismul și ajută la dezvoltarea digesției bune. Se elimina alergiile (de exemplu febra fânului) și bolile pielii (de exemplu, acnee, neurodermatite sau psoriazis). În plus, este de ajutor la astenia de primăvară, are un efect de echilibrare asupra minții.

Atenție!: Shanka Prakshalana nu ar trebui să fie practicată de persoanele cu vârsta sub 15 de ani, in timpul menstruatiei sau sarcinii. Este de evitat de către persoanele cu tensiune foarte scăzută, gastrită, ulcer, rinichi slabi, calculi biliari mari, pietre la rinichi, diabet zaharat cronic, hernie, sau de către cei cu boli psihice.

Kapala Bhati Pranayama - Curățarea sinusurilor frontale

Tehnica:

• Îndoiți capul și partea superioară a corpului ușor înainte. Inspirați prin gură și expirați în rafale scurte, puternice prin nas 25-50 de ori.

• Inițial, acest exercițiu este practicat prin ambele nări și după aceea, prin fiecare nară, în parte, în timp ce capul este îndoit, fie spre partea stângă sau dreaptă.


• După practicarea Kapala Bhati ar trebui să se relaxeze timp de 1-2 minute.

Beneficii: Această tehnică are un efect revigorant și energizant. Alimentarea cu sânge este stimulată pe întreaga regiune a frunții și a pasajelor nazale. Este foarte util pentru sinuzită. Nasul este curățat și sistemul respirator este întărit. Efectul este calmant și, prin urmare, elimină stresul. Înainte de a practica meditația , această tehnica aduce pacea interioară.

Atenție!: Kapala Bhati poate da naștere unor ușoare sentimente de amețeală, cu toate acestea, ele trec după unele practici.

Trataka - Concentrarea pe un punct sau flacăra lumânării

Tehnica:

• Stați în poziția de meditație în fața unei lumânări. Așezați lumânarea la lungimea unui braț, cu fitilul la aceeași înălțime ca și pieptul. În cazul în care lumânarea este pusă prea sus, poate tensiona centrul între sprâncene, sau să producă o senzație de arsură în ochi. Flacăra trebuie să fie constantă fără mișcare. Închideți ochii. Mental repetați mantra dvs. ca în meditație.


• Deschideți ochii și priviți flacăra fără să clipiți. Flacăra are trei zone de culoare. La baza fitilului este o culoare roșiatică, în mijloc este alb strălucitor, iar la vârf este puțin fum. Concentrați-vă pe partea superioară a flăcării, unde este strălucitoare.


• Închideți din nou ochii. În cazul în care imaginea flăcării apare în interior, concentrați-vă ușor pe acea imagine, fără a crea tensiune. Încercați să nu insistați sau să dețineți imaginea, în caz contrar ea va dispărea.


• Se repetă practica de 3 ori.


• Timpul de practică ar trebui să crească în timp treptat. În stadiile inițiale, uitați-vă la flacără doar timp de aproximativ 10-15 secunde. Apoi lent creșteți acest timp, astfel că, după aproximativ un an puteti sa vă uitați la flacără timp de 1 minut și apoi să vă concentrați pe imaginea interioară cu ochii închiși timp de aproximativ 4 minute. În nici un caz nu trebuie să fie depășită această lungime de timp recomandată.


• Se poate practica, de asemenea Trataka uitându-ne la un punct alb pe hârtie neagră, sau la punct negru pe hârtie albă. Atunci când ne concentrăm pe un punct alb vom vedea acest punct cu ochii închiși ca o imagine neagră, și vice-versa.


Beneficii: Purifică ochii, întărește muschii ochilor si îmbunătațește viziunea si memoria. Ajută la tulburări de somn și enurezisul. Întărește capacitatea de concentrare și, prin urmare, este recomandat pentru copii de vârstă școlară. Dezvoltă intuiția, abilitatea de a vizualiza si voința.Atenție!: Acest exercițiu nu este potrivit pentru persoanele cu probleme psihice. Cei care au o tendință spre schizofrenie sau halucinații nu ar trebui să practice Trataka.

În Occident, Asanele și Pranayama sunt în general atribuite Hathayoga - ele fac parte de fapt din Raja Yoga.