Pranayama

Pranayama este controlarea și reglarea conștientă și deliberată a respirației. (Prana înseamnă respirație, ayam mijloace de a controla, de a reglementa). Cu fiecare respirație absorbim nu numai oxigen, ci și Prana. Prana este energia cosmică, puterea Universului care creează, păstrează și modifică. Este elementul de bază al vieții și a conștiinței. Prana este, de asemenea, găsită în produsele alimentare, prin urmare, este foarte important să avem o alimentație sănătoasă și vegetariană.

Îndrumarea conștientă a pranei în organism determină creșterea vitalității, detoxifierea fizică și îmbunătățirea imunității, precum și realizarea păcii interioare, relaxare și claritate mentală.

În mitologie se spune că durata vieții unei persoane este predeterminată de numărul de respirații. Yoginii încearcă să "economisească timp" și să-și prelungească viața prin încetinirea respirației.

Efectele Pranayama

Efecte fizice
• Menținerea sănătății organismului
• Detoxifierea sângelui
• Îmbunătățirea absorbției oxigenului
• Consolidarea plămânilor și a inimii
• Reglarea tensiunii arteriale
• Reglementarea sistemului nervos
• Sprijinirea procesului de vindecare și a terapiilor de vindecare
• Creșterea rezistenței la infecții

Efecte mentale
• Eliminarea stresului, nervozității si depresiei
• Liniștirea gândurilor și emoțiilor
• Echilibrul interior
• Eliberarea blocajelor energetice.

Efecte spirituale
• Adâncirea meditației
• Trezirea și purificarea chakrelor (centre de energie)
• Extinderea conștiinței.

Respirația completă yoga - Sursa Vieții

Despre Respirație

În scopul de a trăi și de a menține corpul sănătos, avem nevoie nu numai de hrană și apă, dar, de asemenea, aer pentru a respira. Aerul pe care îl respirăm este chiar mai important decât mâncarea și băutura. Fără alimente putem supraviețui câteva săptămâni. Fără apă putem supraviețui câteva zile. Cu toate acestea, fără respirație putem supraviețui doar câteva minute. Viața noastră începe și se termină cu o respirație.

Într-o singură respirație, pot fi distinse trei faze:
1.Inspirația

2.Expirația
3.Pauza de respirație

O fază curge în cealaltă. Expirația ar trebui să fie aproximativ de două ori mai lungă în timp, față de durata inspirației. Pauza de respirație apare în mod natural, la sfârșitul fazei de expirație și durează până când are loc impulsul de a inspira de la sine. Inspirația formează partea activă a respirației. Cu ea se produce contracția mușchilor respiratorii. Expirația este partea pasivă a respirației, faza de relaxare.

Respirația liniștită, regulată și profundă este decisivă pentru sănătatea noastră. Ea are un efect calmant asupra armonizării corpului și a minții. Pe de altă parte, respirația, care este prea rapidă și superficială are o influență negativă asupra noastră, și poate intensifică nervozitatea, stresul, tensiunea si durerea.

O greșeală frecventă pe care o facem în respirație este că tragem abdomenul când se extinde pieptul, în loc să relaxăm abdomenul. Extracția abdomenului afectează considerabil respirația profundă. Adesea, îmbrăcămintea restrictivă inhibă această mișcare naturală.

Prin urmare, toate exercițiile în yoga, inclusiv exercițiile de respirație, ar trebui să fie practicate încet și fără tensiuni inutile - fără ambiție sau competiție. Respirația trebuie să fie tăcută și prin nas ( deoarece aerul este filtrat, umezit și încălzit în nas). Prin practicarea periodică, încercăm treptat și lent să prelungim respirația. Numai prin respirația corectă se poate atinge efectul maxim al exercițiilor Yoga.

Este foarte important ca toate exercițiile acestea să fie practicate într-o stare de relaxare din punct de vedere fizic și mental. O stare de relaxare fizică este esențială, deoarece numai atunci mușchii se pot întinde în asana respectivă, fără a crea tensiune. O stare mentală relaxată este necesară, pentru ca Asana să poată fi practicată cu concentrare deplină pe respirație și într-o stare de relaxare fizică. Expirația conștientă ne poate ajuta considerabil în relaxarea mușchilor, deoarece relaxarea mușchilor este conectată de expirație.

Yoga ne arată modul în care corpul și mintea pot fi influențate de diferite tehnici de respirație. Din păcate modul normal în care respirăm a devenit incorect și a deviat de la calea naturală și corectă a respirației. Prin practicarea respirației complete yoga, se restabilește respirația sănătoasă.

Respirația completă yoga


Pe parcursul procesului de învățare a respirației complete yoga, se disting trei tipuri de respirație:
1.Respiratia abdominală sau diafragmatică

Cu o inspirație, diafragma se mișcă în jos și se comprimă organele abdominale, astfel încât peretele abdominal se extinde spre exterior. Cu expirație diafragma se deplasează din nou în sus și peretele abdominal se aplatizează. Spre deosebire de inspirație, expirația este un proces pasiv.

Respirația abdominală formează baza respirației, deoarece permite utilizarea completă a capacității pulmonare, încetinește respirația într-un mod natural și duce la relaxare.

2. Respirația toracică

Cu o inspirație, nervurile sunt ridicate, astfel încât pieptul se extinde. Cu o expirație, nervurile revin la poziția lor inițială. Aerul curge în lobii mijlocii a plămânilor. Plămânii nu sunt umpluți la fel de mult ca și în respirația abdominală iar respirația este mai rapidă și superficială.

În situații de stres respirația noastră devine în mod automat o respirație toracică din cauza nervozității sau tensiunii. Utilizarea inconștientă a acestei forme mai rapide a respirației creează o stare de tensiune sporită. Pentru a rupe acest ciclu nefavorabil, respirația abdominală lentă și profundă este de mare ajutor.

3.Respirația Claviculară

Cu acest tip de respirație aerul curge în partea de sus a plămânilor. Cu o inspirație, partea superioară a pieptului și claviculele sunt ridicate și cu o expirație, ele scad din nou. Respirația este foarte superficială și rapidă.

Acest tip de respirație apare în situații de stres extrem și panică, sau în cazul în care există o mare dificultate în respirație.

Într-o respirație sănătoasă și naturală, apar toate cele trei variante. Toate aceste trei tipuri de respirație se unesc într-un val de curgere, care pornește din partea de jos a plămânilor  spre partea de sus a plămânilor  cu inspirație, iar din partea de sus până jos cu expirație. Cu inspirație, prin expansiunea abdomenului este extins și pieptul. Cu expirație pieptul și abdomenul revin la poziția lor inițială. Atunci când se practică acest tip de respirație și se utilizează capacitatea pulmonară completă, în mod natural și fără nici o forță, este vorba de respirația yoga completă.

"Yoga în viața cotidiană - Sistemul" are o structură de opt niveluri perfecte, care ar trebui să fie urmate în mod sistematic, nivel după nivel.