Efecte terapeutice

Nivelurile de exerciții a Sistemului Yoga în viața cotidiană au fost elaborate în consultare cu medici și fizioterapeuți și prin urmare, - cu observarea regulilor și precauțiilor menționate - pot să fie practicate în mod independent, la domiciliu de către oricine. "Yoga în viața cotidiană" este un sistem holistic, ceea ce înseamnă că ia în considerare nu numai fizicul, ci și aspectele mentale și spirituale. Gândirea pozitivă, perseverența, disciplina, orientarea spre Suprem, rugăciunea precum și bunătatea și înțelegerea, formează calea spre auto-cunoaștere și autorealizare.

Yoga în Viața cotidiană este recunoscută în universități, spitale și școli din întreaga lume ca un sistem științific pentru sănătate și vindecare. Aflați mai multe despre modul în care Yoga în viața cotidiană vă poate ajuta la recuperarea de la aproape fiecare boală.

În îmbunătățirea respirației

Respirația joacă un rol esențial în toate practicile yoga și la toate exercițiile. Cercetările au arătat că cei mai mulți oameni respiră prea superficial. Corpul nu este alimentat suficient cu oxigen, metabolismul este încetinit și, în consecință, se ajunge la o deteriorare semnificativă a stării de sănătate fizică. Prin relaxarea yoga, exercițiile fizice și exercițiile de respirație puteți conștientiza respirația și o aprofunda în mod natural. Exercițiile fizice regulate pot elimina obiceiurile de respirație incorecte și le pot înlocui treptat cu respirația relaxată și profundă. Prin aceasta nu se obține doar sănătatea fizică și mentală; ci în mod clar se va întări vitalitatea și imunitatea organismului.

Modul în care respirăm afectează nu numai sănătatea noastră fizică, ci și emoțiile noastre și armonia mentală. În timpul stresului, fricii și supărării respirația este superficială și rapidă, iar în timpul relaxării respirația este profundă și lentă. Cu ajutorul aprofundării conștiente a respirației, putem recâștiga echilibrul interior pierdut în situațiile de stres. Astfel, prin respirația liniștită putem învăța să reacționăm la preocupările, problemele zilnice, problemele de muncă, și putem influența pozitiv echilibrul mental și fizic.
Cu ajutorul practicii sistemului Yoga în viața cotidiană, mulți oameni pot învăța nu numai să respire corect, dar să diminueze astfel manifestarea de boli respiratorii, cum ar fi astmul și bronșita cronică. În special în astm psihicul joaca un rol important. Vindecarea sau cel puțin atenuarea acestei boli este posibilă cu ajutorul relaxării, exercițiilor de respirație și modificării stilului de viață.

În bolile inimii și a aparatului circulator

Un obiectiv important al exercițiilor yoga poate elimina, de asemenea, factorii de risc, care sunt la originea bolilor cardiovasculare. Dieta săracă, stresul și lipsa de exercițiu - acestea sunt exemple tipice de factori de risc. Prin introducerea treptată a unor exerciții ușoare fizice se poate stabiliza: circulația sângelui, întărirea sistemului vascular și se îmbunătățește activitatea inimii. Exercițiile speciale de respirație îmbunătățesc asimilarea oxigenului și eliberarea de dioxid de carbon din organism, astfel încât organismul este capabil să restabilească treptat un echilibru natural între necesitatea și furnizarea de oxigen. Prin exercițiile de relaxare pacienții dobândesc relaxarea fizică și mentală.

Bolile funcționale ale sistemului cardiovascular au devenit larg răspândite. Conform statisticilor numărul de pacienți cu boli cardiovasculare din întreaga lume crește constant. Prin urmare, exercițiile fizice, de respirație și exercițiile de relaxare ale sistemului Yoga în viața cotidiană au fost adaptate la această situație.

Doc. MUDr. Jarmila Motajová de la Universitatea Comenius din Bratislava, a realizat o cercetare științifică axată pe utilizarea exercițiilor yoga în reabilitarea persoanelor cu boli cardiovasculare. Timp de cinci ani, cu un grup de pacienți, a practicat exerciții specifice din sistemul  Yoga în viața cotidiană. Participanții acestui grup au fost investigați în mod regulat, pe parcursul cercetării. În măsurătorile sale (respiratorii și a frecvenței cardiace, tensiunii arteriale și alți parametri funcționali) sa confirmat pe deplin impactul pozitiv al exercițiilor yoga pentru îmbunătățirea sănătății la persoanele cu boli cardiovasculare.

În dificultăți reumatice

Exercițiile yoga sunt eficiente nu numai în terapie, ci și în prevenirea diferitelor probleme reumatice. De exemplu previn rigiditatea coloanei vertebrale precum și apariția modificărilor reumatoide la nivelul articulațiilor. Exercițiul fizic întinde și întărește musculatura scurtată și slăbită care prin stabilitatea ei asigură ulterior articulațiilor protecția necesară. Articulațiile sunt solicitate în măsura deplină a mișcării lor, se îmbunătățește mobilitatea acestora și crește alimentarea cu sânge. Astfel organismul redobândește treptat și în mod natural obiceiurile mișcărilor fizice sănătoase.

Motivul pentru care mulți oameni trebuie să sufere consecințele modificărilor reumatoide la nivelul articulațiilor, oaselor și a mușchilor, în majoritate se află în stilul de viață greșit.  Alimentația excesivă, consumul ridicat de proteine și grăsimi ​​animale , lipsa mișcării și obiceiurile greșite a ținutei corporale și a mișcării corpului, duc la modificări degenerative și inflamatorii la nivelul articulațiilor și mușchilor, solidificare și durere severă în ele.

Exerciții speciale de respirație nu numai că încurajează metabolismul, dar, de asemenea, au un efect de armonizare asupra sistemului nervos autonom și îmbunătățesc relaxarea și bunăstarea generală.

Ca un exemplu de înaltă eficiență a exercițiilor yoga putem introduce un test semnificativ care a fost efectuat în celebrele băi din Slovacia - Piestany. O echipă de specialiști constând din trei medici, un psiholog și un profesor de yoga, a cercetat efectul  unui set de exerciții din sistemul Yoga în viața cotidiană pe pacienții care suferă de boala Bechterev.

În timpul acestei cercetări grupul de pacienții au efectuat exercițiile vizate din sistemul Yoga în viața cotidiană.  S-a constatat o îmbunătățire vizibilă a mobilității și a capacității pulmonare a corpului. În acest grup, a existat, de asemenea, o ușurare mult mai semnificativă a durerilor în comparație cu grupul de control care a efectuat exerciții de reabilitare și tehnici tradiționale.

Succesul practicării sistemului Yoga în viața cotidiană în dificultățile de origine musculo-scheletale se află în perspectiva cuprinzătoare asupra bolii. Efectele pervazive de exercitare nu duc doar la vindecarea fizică. Datorită exercițiilor de relaxare pacientul atinge relaxarea mentală, învață să reacționeze cu răbdare la stres și situații îngreunătoare, poate gestiona cu ușurință și mai bine responsabilitățile profesionale și familiale zilnice.